Kenapa Fingers Keriput dalam Air – Alasan Jari dan jari kaki Prun Ketika Basah

Selepas mandi lama atau berenang sesi, anda mungkin melihat pad jari anda berkerut. Walaupun mereka kembali kepada keadaan normal selepas anda meninggalkan air, anda tidak boleh menahan apa yang kelihatan seperti kismis di tempat pertama?

Saluran YouTube SciShow telah mendedahkan jawapannya. Pada mulanya, saintis percaya osmosis menyebabkan jari dan jari kaki kelihatan seperti itu. “Kemasukan air, mereka fikir, mengembangkan kawasan permukaan kulit, tetapi bukan tisu di bawahnya, mencipta kesan puckered,” laporan Metro.

Pemikiran itu berubah pada tahun 1935 selepas doktor mengamati pesakit dengan kerosakan saraf. Salah satu daripada mereka, misalnya, mengalami kerosakan saraf pada tiga jari tangannya. Jari yang tidak rosak berkerut ketika terdedah kepada air manakala yang rosak tetap tidak berkerut. Kesimpulan mereka: Ia adalah sistem saraf yang menyebabkan digit anda kelihatan seperti prun. Seperti yang dikatakan oleh video itu, “Sistem saraf menyebabkan keriput dengan membendung saluran darah di bawah kulit yang menyebabkan lapisan atas kulit menjadi kucar-kacir.”

Para ahli biologi juga berfikir bahawa evolusi mempunyai sesuatu untuk dilakukan dengannya. Nenek moyang kami menangani keadaan hujan dan memerlukan cengkaman yang lebih kuat untuk bekerja dengan cekap. Dalam satu kajian baru-baru ini, penyelidik melihat bahawa teori dalam tindakan kerana mereka mendapati bahawa orang dengan jari berkerut dapat merebut barang basah 12% lebih baik. Menarik!

[melalui Metro

Loading...