Optimisme: Jadilah Lebih Positif di WomansDay.com

menjadi more positive

Yayasan Mata / Getty Images

Kehidupan pastinya mempunyai bahagian yang saksama dari naik dan turun, tetapi jika anda cenderung memberi tumpuan terlalu banyak pada negatif, ia boleh menjejaskan segala yang anda lakukan. Dengan melihat kaca sebagai setengah penuh, anda bukan sahaja akan membuat pengalaman sehari-hari anda lebih menyeronokkan, tetapi juga meningkatkan kesihatan anda (kajian Harvard baru-baru ini mendapati bahawa optimis mempunyai tahap tekanan darah rendah, kadar penyakit jantung dan banyak lagi). Nasib baik anda tidak ditakdirkan untuk kehidupan yang penuh kemurungan dan kesuraman-anda sebenarnya boleh mengubah pandangan anda untuk lebih baik. Teruskan membaca untuk sembilan cara mudah untuk kekal di sisi kehidupan yang lebih cerah.

1. Mengakui apa yang anda bersyukur.
Satu komponen keyakinan yang sangat penting adalah rasa syukur. Sebenarnya, satu kajian pada 2003 yang diterbitkan dalam Bahasa Malaysia Jurnal Kepribadian dan Psikologi Sosial mendapati bahawa terdapat hubungan yang kuat antara sikap bersyukur dan rasa kesejahteraan yang tinggi. Menghayati semua positif dalam hidup anda dengan memulakan jurnal syukur untuk mengingati apa yang anda bersyukur. “Saya membawa buku nota kecil di dompet saya dan menuliskan detik-detik yang baik dalam hidup saya,” kata wartawan penyiaran veteran Deborah Norville, pengarang Terima kasih kuasa. “Apabila saya melihat semula penyertaan, melihat kata-kata itu menggembirakan perasaan yang baik yang mendorong saya memasuki mereka di tempat pertama.” Dengan mengingati perkara-perkara yang menyenangkan dalam hidup anda, anda sebenarnya boleh mengubah sikap negatif.

2. Kebahagiaan palsu sehingga anda merasakannya.
Rasa sedih? Daripada bermesra menunggu alam semesta untuk membuang tulang, cuba bertindak seperti anda gembira-walaupun anda tidak. “Otak boleh dipengaruhi atas dan bawah untuk membuat perubahan,” kata Mark C. Brown, PhD, ahli psikologi dan pengarang yang akan datang Hidup Seperti Tetingkap, Kerja Seperti Cermin. Dia menerangkan bahawa senyuman asli dan senyuman terpaksa akan menyebabkan reaksi kimia yang sama di otak anda, jadi anda sebenarnya boleh menipu fikiran anda dengan perasaan lebih baik dengan membuatnya bertindak balas secara kimia seolah-olah keadaan berjalan lancar. “Jadi bersikap optimis-senyum, ketawa, beritahu jenaka atau meyakinkan diri anda bahawa segala-galanya baik-walaupun anda tidak merasakannya.”

3. Menilai kebaikan dalam hidup anda.
Sangat mudah untuk memberi tumpuan kepada peristiwa-peristiwa buruk apabila mereka berlaku, melihat mereka dari semua sudut untuk mengetahui apa yang salah. Walau bagaimanapun, melakukan sebaliknya sebenarnya membantu anda menjadi lebih optimistik. Pada tahun 2005, Martin Seligman, PhD, seorang profesor psikologi di University of Pennsylvania, menerbitkan sebuah kajian di mana beliau meminta sekumpulan orang untuk melengkapkan latihan “Tiga Baik”. Setiap malam selama enam bulan, peserta menulis tiga perkara yang berlangsung dengan baik pada hari itu, bersama-sama dengan penjelasan mengapa ia berlaku. Pada akhir kajian peserta lebih bahagia dan kurang tertekan daripada ketika mereka mula. Idea ini ialah dengan memaksa diri anda untuk berfikir tentang mengapa perkara-perkara yang baik berlaku- “Persembahan saya di tempat kerja berjalan lancar kerana saya menghabiskan banyak masa untuk mempersiapkannya” -dan anda akan mula melihat hidup anda dengan cara yang lebih positif, membantu anda untuk menjadi lebih optimis mengenai masa depan anda.

4. Berhati-hati dengan persekitaran anda.
Anda tidak perlu memecahkan manik-manik cinta atau mendaftarkan diri dalam kelas yoga untuk mengamalkan kesedaran; ia hanya bermakna menyedari akan apa yang berlaku di sekeliling anda serta apa yang anda fikirkan. “Sering kali, perkara-perkara yang positif dan tenaga positif kita adalah sisa-sisa masa lalu atau kebimbangan mengenai masa depan,” kata pembicara motivasi dan pakar kebahagiaan Valerie Sheppard. “Menjadi hadir dengan apa yang ada, bukan apa yang ada atau yang mungkin, membantu kita berasa yakin dan ceria di sini-dan-sekarang.” Tetapi bagaimana anda melakukannya? Daripada cuba mengubah cara yang anda rasa kerana ia “buruk,” cukup mengakui dan teruskan. Jadi, bukannya berfikir “Saya rasa sangat tertekan dan perlu berhenti sekarang,” fikir, “Saya rasa tertekan dan itu OK.” Atau, cuba memberi tumpuan kepada sesuatu yang terdapat di sekeliling anda seketika, sama ada itu pernafasan anda atau pemandangan cantik di luar tetingkap pejabat anda. Dengan menumpukan perhatian pada sesuatu yang lain, ini akan menghalang anda daripada merasa teruk, dengan baik, berasa teruk.

5. Matikan berita …
… dan menghidupkan sesuatu yang lebih menaikkan semangat, seperti National Geographic Channel. Walaupun anda mungkin berfikir bahawa dengan berhati-hati menjaga acara terkini hanya memaklumkan anda, ia mungkin juga membawa anda ke bawah. “Semakin kita membenamkan diri dalam khotbah-mazbah-murka, semakin kita tunduk kepada tenaga mereka,” kata Sheppard. “Berdagang dalam perkara-perkara yang menimbulkan ketakutan dan kekecewaan anda untuk alternatif yang meningkatkan semangat dan inspirasi anda.”

6. Kaunter setiap negatif dengan positif.
Setiap kali anda tersandung pada sekatan jalan raya, cubalah diri anda untuk memikirkan sesuatu yang baik yang berlaku juga. “Orang ramai cenderung untuk berfikir sama ada atau tidak: Jika anda terjebak dalam lalu lintas, maka segala-galanya mesti juga mengerikan,” kata Anne Parker, seorang kaunselor kesejahteraan di Miraval Resort & Spa di Tucson, Arizona. Dengan meniup peristiwa-peristiwa negatif dari perkadaran, anda menegakkan diri untuk merasai sepanjang hari. “Sebaliknya, perhatikan bahawa anda terjebak dalam trafik, tetapi juga mengingatkan sesuatu yang baik, seperti pemandangan indah di luar tingkap, pameran radio menarik yang anda dengar atau pelukan dari anak anda pagi itu.” Dengan cara itu, anda akan mendapat tabiat melarang keadaan negatif dari selimut sepanjang hari, dan anda akan belajar untuk melihatnya sebagai sebahagian kecil daripada hari yang baik.

7. Fokus pada matlamat kecil dan bukannya yang besar.
Menandakan kehilangan 20 paun atau menjalankan maraton kelihatan seperti matlamat yang akan membawa kepada kebahagiaan, kecuali bahawa orang mempunyai kecenderungan untuk mengalahkan diri jika mereka berjuang untuk mendapatkannya. “Ini adalah kecenderungan semula jadi untuk memberi tumpuan kepada apa yang belum kita capai daripada apa yang kita ada,” kata Parker. Matlamat hidup utama mengambil masa untuk dicapai, oleh itu dengan memberi tumpuan kepada tidak menyelesaikannya lagi, anda akan mula merasakan diri sendiri-dan bahkan mungkin berakhir dengan memakai tuala, menyebabkan pandangan anda terhadap kehidupan menjadi semakin teruk. Bagaimanapun, jika anda menumpukan perhatian pada tonggak-tonggak kecil yang berlaku di sepanjang jalan, anda akan berasa positif tentang kemajuan anda, yang akan memberikan anda momentum untuk terus berjalan. “Jika matlamat anda adalah untuk kehilangan £ 20, tahu bahawa anda perlu melakukannya satu paun pada satu masa, bukannya mengalahkan diri anda kerana masih berlebihan berat, walaupun berminggu-minggu berdiet dan bersenam, mengucapkan tahniah kepada anda untuk menjatuhkan tiga pon.”

8. Bantu seseorang yang memerlukan.
Mahu memberikan sikap anda rangsangan? Cuba buat hari orang lain lebih baik. Satu laporan oleh UnitedHealthcare and VolunteerMatch mendapati bahawa para sukarelawan adalah 72% lebih mungkin mencirikan dirinya sebagai optimistik berbanding dengan bukan sukarelawan. Selain itu, 89% sukarelawan mengatakan bahawa sukarelawan telah meningkatkan rasa kesejahteraan mereka, dan 92% mengatakan bahawa ia memperkayakan tujuan mereka dalam kehidupan. Cari cara untuk memberi kembali berhampiran anda dengan melawat VolunteerMatch.org atau laman web Sukarelawan Amerika.

9. Putuskan bahagia setiap hari.
Ramai di antara kita tidak berfikir tentang perlu mempunyai pandangan positif apabila keadaan berjalan dengan baik-hanya apabila kita ditekankan atau dalam mood yang buruk yang kita mahu kita boleh menekan butang “keyakinan.” Tetapi, menurut Dr. Brown, masa yang sesuai untuk membuat keputusan sedar akan gembira adalah pada permulaan hari anda. “Setiap pagi, semasa anda masih tidur, katakan dan ulangi pernyataan seperti, ‘Ini akan menjadi hari yang baik’ atau ‘Saya tidak sabar untuk hari ini kerana …’ Masa terbaik untuk melakukan ini adalah apabila anda ‘santai dan fikiran anda tidak dibebankan oleh kebimbangan atau kebimbangan. ” Dengan memulakan pagi anda di kaki kanan, anda boleh memprogramkan fikiran anda untuk menjadi lebih optimis sepanjang hari.

Loading...