Penyelidikan Menemukan Moms Kerja Lebih Selamat

Satu kajian baru yang diterbitkan dalam edisi Disember 2006 Jurnal Psikologi Keluarga mendapati ibu bekerja mempunyai kesihatan yang lebih baik dan kurang gejala depresi daripada ibu tinggal di rumah.

Penyelidik di University of North Carolina Greensboro mengkaji lebih daripada 1,300 ibu di Amerika Syarikat dalam tempoh 10 tahun bermula selepas kelahiran anak mereka melalui gred lima. Mereka dipersoalkan tentang kemurungan, status kesihatan, kerja juggling, kehidupan keluarga, dan keibubapaan.

Ibu yang bekerja separuh masa (kurang daripada 32 jam seminggu) sama seperti yang terlibat dalam sekolah anak mereka sebagai ibu tinggal di rumah, dan lebih banyak terlibat daripada ibu yang bekerja sepenuh masa. Mereka juga menyediakan lebih banyak peluang pembelajaran untuk kanak-kanak dan nampaknya lebih sensitif kepada mereka juga.

Ibu-ibu sambilan juga lebih berkemungkinan daripada ibu-ibu lain untuk menilai kesihatan mereka sebagai “cemerlang” daripada “miskin,” “adil,” atau “baik”.

pendidikan dan ciri keperibadian tertentu.

Walaupun penemuan ini mewakili beberapa wanita, tentu saja, tidak semestinya mewakili majoriti. Tidak mustahil untuk menentukan mana keadaan ini (bekerja atau tinggal di rumah) adalah lebih baik daripada yang lain. Memutuskan apa yang paling sesuai dengan keperluan keluarga anda adalah yang paling penting.

Ibu, kami mahukan maklum balas! Adakah penemuan ini selaras dengan pengalaman anda sendiri?

Anda mungkin juga berminat:

8 Cara Menjadi Ibu yang Happier

10 Tips Penjimatan Wang untuk Menginap di Ibu Rumah

–Jennifer Fiorentino, WomansDay.com Intern

Loading...