Perkara-perkara Jantung: Apa yang Minta MD Anda

gambar

JIU

Perkara-perkara kecil yang anda lakukan dalam kehidupan seharian adalah penting untuk mengurangkan risiko penyakit jantung anda. Doktor anda juga memainkan peranan yang penting-tetapi anda perlu “menggunakan” dia dengan bijak, sesuatu kajian Hari Wanita / NHLBI mendapati bahawa pembaca tidak melakukan. Hampir satu pertiga daripada wanita tidak tahu apa soalan kesihatan jantung bertanya kepada doktor mereka, dan 45% tidak memaparkan topik itu. “Bincangkan risiko yang paling relevan dengan umur, persekitaran, gaya hidup dan sejarah keluarga anda,” kata Sharonne N. Hayes, MD, pengarah Klinik Hati Wanita di The Clinic Mayo di Rochester, Minnesota. “Soalan-soalan ini adalah pembuka pintu. Dengan mengadakan perbualan, anda boleh mendapatkan rujukan kepada pakar jika perlu.”

Apakah nombor saya, dan mereka berada dalam julat yang sihat?
Anda tidak sepatutnya tahu tekanan darah, gula darah, kolesterol (termasuk LDL dan HDL) dan paras trigliserida. Doktor anda harus menerangkan kepada anda dengan tepat apa maksud nombor tersebut-sama ada tinggi, rendah atau tepat. Sekiranya ada sesuatu yang teruk, doktor anda harus membantu anda memikirkan bagaimana untuk memperbaikinya melalui diet, senaman, pengurangan tekanan atau mengambil ubat jika perlu.

Berapa kerapkah saya mempunyai nombor ini yang diperiksa semula? Dan apakah ujian susulan yang perlu saya lakukan?
Sekiranya bilangan anda tinggi, doktor anda mungkin ingin melihat lebih kerap untuk melihat sama ada perubahan gaya hidup dan / atau ubat-ubatan membantu. Dan “jika gula darah anda lebih tinggi daripada 100 mg / dl-dalam jangkauan pra-diabetes-doktor anda mungkin ingin melakukan ujian hemoglobin Aa1C untuk melihat lebih baik pada pengurusan gula darah anda selama purata beberapa bulan,” Dr. Goldberg berkata.

Bagaimana berat saya untuk ketinggian saya dan umur saya?
“Banyak orang yang berat badannya berfikir bahawa mereka harus turun 10 atau 15 paun, sedangkan ramai orang gemuk tidak menyedari betapa banyak berat badan mereka perlu hilang,” kata Dr. Hayes. Doktor anda harus benar-benar jujur ​​dengan anda tentang tempat anda berdiri.

Apakah jenis latihan (dan berapa banyak) yang perlu saya lakukan, memandangkan kesihatan saya secara keseluruhan?
Ini akan menggesa doktor anda untuk mempertimbangkan sebarang keadaan kesihatan yang anda miliki (seperti artritis atau kecederaan lutut) yang boleh menjejaskan keupayaan anda untuk menjadi aktif. Pada umumnya, kebanyakan orang perlu melakukan aktiviti yang sederhana (berjalan, berkebun, dan sebagainya) sekurang-kurangnya lima hari seminggu, sebagai tambahan kepada kira-kira 15 minit latihan kekuatan dua kali seminggu. Tetapi doktor anda boleh membantu anda memikirkan berapa banyak dan jenis senaman yang terbaik untuk anda.

Berapa pentingnya risiko peribadi saya untuk penyakit jantung?
Dengan bertanya soalan ini, anda boleh meminta doktor anda menganalisa semua faktor risiko anda-termasuk yang anda boleh ubah dan yang anda tidak dapat (seperti sejarah keluarga dan semakin tua) -dan memberi pandangan besar tentang risiko anda. Untuk maklumat lanjut tentang faktor risiko yang sangat berbahaya bagi wanita, lihat “Kesihatan Jantung: Apakah Matlamat Jantina?”

Adakah saya perlu lakukan apa-apa lagi?
Doktor anda mungkin mengesyorkan supaya anda mengambil aspirin dosis rendah atau makan lebih banyak makanan yang kaya dengan asid lemak omega-3 (terdapat dalam salmon dan ikan berlemak air sejuk, walnut, minyak kanola dan flaxseed). Dia juga boleh menasihati anda untuk mengambil langkah-langkah untuk menguruskan tekanan dengan lebih baik, atau berunding dengan pakar tidur jika anda mempunyai tanda-tanda gangguan tidur (seperti tidur apnea atau sindrom kaki gelisah) yang boleh mendapat cara yang berkualiti zzz.

Anda Di Jejak Hak … Terus Pergi!

Wanita semakin lebih bijak tentang kebenaran hati: bahawa setiap wanita perlu mengambil risiko penyakit jantung sendiri secara serius dan melakukan apa sahaja yang boleh dilakukan untuk menurunkannya. Dalam tinjauan kami dengan NHLBI:

73% mengatakan mereka fikir mereka sangat berpengetahuan tentang sebab dan gejala penyakit jantung
66% berkata mereka telah menukar tabiat makan mereka untuk mengekalkan jantung yang sihat
49% berkata mereka memantau kesihatan jantung ramai ahli keluarga mereka
60% tahu bahawa lelaki tidak lebih mudah terdedah kepada penyakit jantung daripada wanita, dan 84% menyedari bahawa orang yang mempunyai sejarah keluarga penyakit jantung bukanlah satu-satunya yang perlu memantau kesihatan jantung mereka secara teratur.

Untuk lebih banyak petua kesihatan jantung, semakhearttruth.gov.

Loading...