Vaksin untuk Remaja dan Dewasa Muda – Apakah Shots Do Preteens and Need Teenagers

vaksin information for teens

Getty Images

THE VACCINE: HPV

Bila: Umur 11 hingga 12

Satu daripada empat orang di A.S. dijangkiti dengan papillomavirus manusia (HPV), dan walaupun HPV biasanya hilang sendiri, kes yang berterusan boleh menyebabkan kanser, itulah sebabnya vaksin sangat penting. “Anda boleh melakukan ini sekarang untuk mencegah anak anda mendapat kanser kemudian,” kata Sandra Adamson Fryhofer, M.D., seorang internis di Atlanta dan seorang ahli lembaga penasihat Hari Wanita. Kanak-kanak lelaki dan perempuan yang sihat perlu mendapatkan dua tembakan vaksin HPV selama enam hingga 12 bulan, menasihati Pusat Pengawalan dan Pencegahan Penyakit (CDC). Yang lebih awal, juga, kerana anda mahu mereka mendapatkan vaksin sebelum terdedah kepada virus (yang berlaku melalui aktiviti seksual dengan seseorang yang sudah mempunyai HPV).


THE VACCINE: Tdap

Bila: Umur 11 hingga 12

Satu pukulan Tdap pada usia ini-atau secepat mungkin selepas itu memperbaharui perlindungan terhadap tiga jangkitan bakteria: tetanus, diphtheria, dan pertussis. (Kanak-kanak mendapat lima dos variasi vaksin yang dipanggil DTaP dari peringkat awal hingga usia 6.) Tween anda akan memerlukan penggalak ini kerana perlindungan imun berkurang selama bertahun-tahun. Pertussis amat membimbangkan sekarang-kes-kes “batuk kokolik” yang ganas dan pesat semakin meningkat pada remaja usia 13 hingga 15, menurut CDC. “Di luar permulaan, ia kadang-kadang disebut sebagai ‘batuk 100 hari’ kerana ia sudah lama,” kata pakar kanak-kanak Linda Y. Fu, M.D., di Sistem Kesihatan Kebangsaan Kanak-kanak di Washington, D.C.


THE VACCINE: MenACWY

Bila: Umur 11 hingga 12, sekali lagi pada umur 16 tahun

Tidak ada cara untuk mengenakannya: Remaja anda memerlukan vaksin meningokokus meningitis kerana walaupun penyakit jarang, hasilnya boleh memudaratkan. Dr Fryhofer mencatatkan bahawa kira-kira satu daripada 10 mangsa mati dan sehingga 20% daripada mangsa mengalami cacat jangka panjang. Vaksin ini melindungi terhadap empat strain biasa (A, C, W, Y). Apabila ia dicadangkan pertama kali pada tahun 2005, perlindungan dianggap berlanjutan selama satu dekad. “Sekarang kita tahu itu bukan masalahnya,” kata Dr Fryhofer. “Hanya separuh daripada remaja yang masih dilindungi lima tahun selepas dos pertama, itulah sebabnya mereka harus mendapat satu pada 11 atau 12 dan sekali lagi pada 16.” Risiko paling tinggi pada usia 16 hingga 21, kerana ia menyebar melalui hubungan rapat.


THE VACCINE: MenB

Bila? Umur 16 hingga 23 tahun

Siri baru vaksin ini, yang mana seorang remaja akan mendapat sebagai tambahan kepada MenACWY, melindungi terhadap jenis meningitis yang disebut serogroup B. Dari 2013 hingga 2016, terdapat serombongan B wabak di lima kampus di seluruh negara, beberapa yang berlaku sebelum FDA meluluskan dua jenama vaksin pada 2014 dan 2015, kata Daniel Salmon, Ph.D., MPH, timbalan pengarah Institut Keselamatan Vaksin di Johns Hopkins Bloomberg School of Public Health. “Vaksin meningokokus berkesan, terutamanya dalam wabak,” tambah Salmon. Vaksin ini sangat baik untuk dipertimbangkan jika anak anda pergi ke kolej dan tinggal di tempat yang ketat, seperti asrama atau ahli sihir atau rumah persaudaraan.

Loading...