Caramel Crunch – Hadiah Holiday – Resipi

karamel crunch

Kate Mathis

Untuk mengejar hadiah percutian yang sangat mudah, kami memimpikan makanan kaya kacang masin dan jagung segar. Beli beberapa tin cantik untuk menyampaikan hadiah ini dengan gaya.

Cal / Serv:
130
Hasil:

24


cawan

Jumlah masa:

1

jam

5

minit

Bahan-bahan
2
beg popcorn cahaya microwave
1
balang garam kacang kering (2 1/2 cawan)
1 c.
mentega (tiada penggantian)
1 c.
gula pasir
1 c.
gula merah muda yang dibungkus
1/2 c.
sirap jagung cahaya
1/2 sudu teh.
serbuk penaik
Arah
  1. Panaskan ketuhar hingga 250 darjah. Minyak perlahan dua 15 1/2 “oleh 10 1/2” jeli-kuali atau semburan dengan semburan masak nonstick. Letakkan jagung pop timbul dalam mangkuk yang sangat besar; membuang mana-mana biji tanpa biji. Tambah kacang; melambung untuk menggabungkan. Mengetepikan.
  2. Dalam mangkuk 3-kuar, mentega panas, gula, dan sirap jagung pada medium sehingga mentega cair dan gula larut, kira-kira 5 minit, kacau kerap dengan sudu logam atau spatula yang selamat haba. Meningkatkan haba ke medium tinggi dan panas hingga mendidih, kira-kira 3 minit; rebus 3 minit lagi. Keluarkan periuk daripada haba; kacau dalam baking soda (campuran akan gelembung dengan kuat), dan tuangkan campuran popcorn dalam mangkuk. Kacau segera; teruskan kacau sehingga semua popcorn dilapisi rata.
  3. Bahagikan campuran popcorn di antara panci jeli yang disediakan; merebak secara merata. Letakkan kuali pada 2 rak oven. Bakar popcorn campuran 45 minit, panci berputar antara rak atas dan bawah separuh melalui baking dan kacau sekali-sekala.
  4. Campuran popcorn sejuk sepenuhnya dalam kuali pada rak dawai, kira-kira 1 jam. Hancurkan sebarang kelompok besar popcorn apabila sejuk. Simpan di dalam bekas yang tertutup rapat pada suhu bilik sehingga 2 minggu.

    Maklumat pemakanan adalah berdasarkan setiap cawan 1/2.

Loading...