Odor isi rumah – Punca-bebanan rumah di WomansDay.com

rumah smells

Shutterstock

Satu-satunya cara untuk menghilangkan bau ialah mengeluarkan sumber. Ini bunyi asas, tetapi anda akan terkejut berapa kerap orang menyembur penyegar udara dan berdoa bau akan hilang. Ia tidak akan. Pakar bau tidak pernah menggunakan penyegar udara: “Mereka menutupi sumber yang bertentangan dengannya,” kata Dr. Shaughnessy. Inilah cara menangani beberapa masalah biasa.

Bau seperti Dapatkan sembuh itu dengan Jika Itu Tidak Bekerja
Telur busuk

Itulah hidrogen sulfida yang berasal dari saluran pembetung utama anda. Perangkap berbentuk U di salah satu saluran air anda mungkin kering.

Melakukan ujian: Tuangkan satu sendok teh minyak pudar ke dalam longkang dan jalankan air panas. Jika anda boleh mencium bau mentega di bahagian lain rumah, anda mungkin mempunyai perangkap yang tidak baik. Dumpkan beberapa cawan air ke dalam longkang bau. Hubungi tukang paip. Anda mungkin mempunyai retak dalam perangkap yang perlu dipasang atau diganti. Jika itu tidak, mungkin ada retakan di tempat lain dalam sistem paip.
Haiwan peliharaan yang tidak dibela

Ini kemungkinan besar di bawah kaki. Kebanyakan bau datang bukan dari permaidani anda, tetapi padding di bawahnya. Urine haiwan peliharaan adalah penyebab biasa.

Pembersihan wap – ia satu-satunya cara untuk sampai ke padding. Atau cuba penyelesaian jangka pendek: Tutup bau dengan baking soda (taburkannya di atas karpet, kemudian hamper). Anda perlu menarik permaidani, mengeluarkan padding, dan menggantikannya dengan padding baru.
Haiwan meremajakan

Sungguh mengagumkan berapa banyak tetikus kecil yang kecil yang kecil boleh bau.

Memeriksa di belakang peralatan dan di cerobong. Sekiranya anda menemui haiwan itu, kucurkannya ke dalam lapisan dua beg sampah plastik dan letakkannya dengan sampah. Membersihkan sekop. Hubungi pembasmi. Mereka pakar dalam mencari (dan mengeluarkan!) Binatang mati di belakang dinding dan di bawah rumah.
Bahan kimia

“Orang sering menyimpan cat, membersihkan bahan kimia dan turpentin berhampiran relau atau kerja keras,” kata Eliot Senor, seorang jurutera di Hartsdale, NY.

Bergerak semua bahan kimia di rumah anda ke tempat yang sejuk seperti ruang bawah tanah bebas relau, garaj atau bangsal, jauh dari sistem pemanasan dan pengudaraan. Gunakan apa sahaja yang anda boleh, kemudian panggil program kitar semula bandar anda untuk mengetahui cara membuang selebihnya dengan selamat.
Bilik Mandi Rot

Selalunya kanak-kanak “terlepas,” dan bakteria boleh membina jika pangkal tandas tidak dimeteraikan.

Mengesahkannya terlebih dahulu: Turun di tangan dan lutut dan mengendus di bahagian bawah tandas. Ya, ia akan agak kasar. Hubungi tukang paip. Mereka akan mengangkat tandas, yang lebih mudah daripada bunyi: Mereka memecahkannya, mengangkatnya, membersihkannya, dan dimasukkan ke dalam meterai lilin baru dan caulking.
Basement Must

Pelakunya adalah geosmin, produk sampingan kimia yang ditanam, sering pada item yang telah anda simpan.

Menjalankan dehumidifier kekal supaya kelembapan mencatat antara 40% dan 55%. Dan gerakkan benda-benda yang diperbuat daripada bahan yang digunakan untuk hidup (bulu, kulit, kertas) ke loteng yang dikawal suhu. Hubungi pemeriksa acuan. Ia akan menelan kos sebanyak $ 400, tetapi anda perlu tahu jika anda mempunyai acuan yang tumbuh di belakang dinding anda. Baki yang tidak dirawat, acuan boleh menjadi bahaya kesihatan yang besar.
Asap

Sukar untuk menghilangkan, sama ada dari tembakau atau memasak. Zarah bolak-balik antara gas dan pepejal; seperti yang mereka lakukan, anda boleh menciumnya.

Mencuci setiap permukaan, dalam urutan ini: langsir dan warna, rak dan buku, dinding, permaidani, pakaian. Bersihkan top-tobottom bersih sehingga debu dan gunk jatuh ke lantai, di mana anda akan menyumbat semuanya. Pada permukaan dan dinding, gunakan campuran cuka 1 bahagian hingga 5 bahagian air suam. Tilam, pelapis dan tumbuhan menyimpan sisa asap. Bersihkan mereka dengan muncung vakum, kemudian udarakan mereka dengan membuka tingkap selama sekurang-kurangnya 48 jam. Jika itu tidak berfungsi, lakukannya secara profesional.
Loading...