Penyelesaian “I Hate to Clean”

Comstock

Kritikan di kaunter dapur, habuk di TV, pistol di sinki bilik mandi-saya tidak dapat berdiri di rumah saya apabila ia kacau-bilau. Tetapi pemikiran menghabiskan sepanjang hari membersihkannya dari atas ke bawah menghantar saya berlari ke sofa untuk tidur. Lagipun, dalam seminggu, ia hanya akan mendapat kotor lagi. Saya benci bersih! Oleh itu, saya meminta pakar pembersih untuk berkongsi tip-tip yang tidak dapat dibuang masa, tanpa tenaga.

Ambil jalan mudah

Tetapkan pembersihan ke auto

Buat kawan-kawan dengan alat dan produk pembersih penjimatan terkini, seperti pembersih vakum robotik dan mesin basuh lantai, dan kotak cat kuman pembersihan diri, yang menyerlahkan kucing kucing ke dalam kartrij yang anda ganti setiap minggu atau lebih. Pembersih pancuran mandian automatik menembusi pancuran anda pada sentuhan butang, dan pembersih mangkuk tandas pembersihan diri menggosok tandas anda setiap kali anda mengepam.

Sembur dan berjalan kaki

Berikan pembersih ketuhar, pembasmi kuman, pembersih serba guna, dan pembersih tab dan jubin beberapa minit sebelum anda mula mengelap atau menggosok. Elakkan membersihkan permukaan di bawah cahaya matahari langsung, kerana penyelesaian pembersihan anda akan kering terlalu cepat, kata Theresa Peterson, pemilik Pembersihan Kediaman Berkualitas di Order di Fremont, California. Cuba untuk tidak memohon lebih banyak produk daripada yang anda perlukan, memandangkan ia memerlukan lebih banyak masa untuk menghapus kelebihannya. Nota: Perapian perabot tidak boleh dibenarkan untuk duduk lebih dari satu atau dua saat, atau ia akan mula melembutkan permukaan dan mengeluarkan selesai.

Dapatkan bau O-U-T

Rumah yang berbau kelihatan segar bersih secara automatik. Spritz upholsteri dengan penyegar kain, dan taburkan pewangi atau baking soda di atas permaidani, tunggu beberapa minit, kemudian hamper. Adakah dapur berbau amis, atau ruang cucian musty? Sediakan semangkuk cuka putih untuk menyerap bau, atau gunakan bau lampu neon padat yang menghilangkan bau yang membantu mengurangkan molekul yang menyebabkan bau di udara apabila mentol dihidupkan, kata Jeff Bredenberg, pengarang Cara Menipu Pembersihan: Teknik Masa-Memotong untuk Memotong Sudut dan Memulihkan Keadaan Anda. Bau busuk di sekeliling tandas? Gunakan pembersih enzim di kawasan itu, kemudian tutup dengan baking soda dan biarkan ia duduk dalam semalam. Pada waktu pagi, sapu itu, kata Peterson.

Buat setiap hitungan kiraan

Sentiasa bersihkan dari atas ke bawah dan kembali ke hadapan, sehingga habuk tidak mendapat permukaan yang bersih. Sapu sebelum mengepel, dan debu sebelum pembersihan basah. Apabila membersihkan bilik, mulailah satu dinding dan bekerja mengikut arah jam di sekitar kawasan itu. Kayu debu, kaca bersinar, kemudian hampagas. “Pembersihan berjalan lebih cepat apabila anda menyelesaikan satu tugas sebelum memulakan yang lain,” kata Jan Hayner, pemilik OrganizingYourLifetheEasyWay.com. Rambut haiwan di atas permaidani atau perabot? Semburkan dengan remover statik beberapa minit sebelum vacuuming.

Datang bersih dalam beberapa minit

Bersih dalam letusan pendek

Ambil lima hingga 10 minit dua kali sehari, sekali

pada waktu pagi dan sekali petang atau petang, untuk melakukan sesi pembersihan yang cepat, sengit, kata Christina Spence, pengarang buku The Panduan Happy Slob untuk Pengemasan dan pemilik HappySlob.com. Fokus pada “titik panas” yang menyimpan bakteria (sink dapur, pemegang pintu peti sejuk, kawasan persediaan makanan) dan kawasan yang paling banyak digunakan oleh orang (meja dapur, tandas, dan sebagainya). “Pembersihan letupan hanya mengambil masa beberapa minit, tetapi menghasilkan hasil yang mengagumkan,” katanya.

Pilih bilik tumpuan

Luangkan lagi 10 minit pembersihan satu bilik, tambah Spence. Bersihkan bilik yang berbeza setiap hari, sehingga akhirnya seluruh rumah anda mendapat perhatian. Lihat bahagian atas, tengah dan bahagian bawah bilik, dan pura-pura melihatnya buat kali pertama. Tangani tugas yang tidak selalu anda lakukan, seperti mengeluarkan labah-labah dan tumbuhan debu. Jangan biarkan telefon mengalihkan perhatian anda. “Itulah sebabnya ia dipanggil bilik tumpuan,” kata Spence quips.

Mempunyai rutin yang tergesa-gesa

Apabila anda memerlukan syarikat rumah anda-siap dalam beberapa minit, menumpukan perhatian pada tempat-tempat yang tetamu anda paling mungkin melihat, seperti kaunter dapur dan lantai ruang tamu. “Belanja satu atau dua minit pada item terbesar di setiap bilik akan menjadikan seluruh rumah kelihatan lebih baik,” kata Peterson. Luncurlah bilik mandi, bantul bantal sofa dan ambil sampah.

Zap kotoran cepat

Keluarkan barang-barang kecil

Tenggelam bersih sebaik sahaja ia berlaku, sebelum kering atau rendam ke permukaan. “Apabila anda tumpah di atas julat anda, dengan cepat menjalankan span lembap di atas permukaan panas sebelum ia menjalar dan set,” kata Mindy Starns Clark, pengarang Rumah yang Membersihkan Sendiri. Debu kerap jadi ia tidak mempunyai peluang untuk membina dan mengeras di sudut dan celah.

Mempunyai gear anda berhampiran

Pastikan vakum kayu tanpa wayar di setiap tingkat rumah anda supaya anda tidak perlu menaiki tangga besar naik dan turun tangga. Stok setiap bilik dengan bekalan tisu pakai buang untuk pembersihan cepat dan timbunan kain pembersih microfiber untuk debu. Sikat tandas tandas di belakang setiap tandas. “Anda akan lebih cenderung melakukan pembersihan cepat jika anda tidak perlu menggali untuk mencari peralatan anda,” kata Clark.

Keluarkan debu Spritz sapu bulu dengan perabot menggilap sehingga habuk tidak pergi terbang di sekitar bilik. Untuk membersihkan lampu tirai fabrik berlipat (bukan bulu atau sutera), Bredenberg menyarankan meletakkannya secara ringkas di bawah pancuran. Tetapkannya pada tuala lembut ke udara kering. Untuk mengelakkan mereka bebas dari habuk, sapu lampiran dengan lembaran pengering. Bosan debu di sekitar patung dan koleksi? Selamatkan mereka ke rak dengan dempul muzium (terdapat di kebanyakan kedai kraf), kata Bredenberg. “Kemudian anda boleh berdebu tanpa perlu bergerak atau bimbang untuk mengetuknya.”

Menyelesaikannya

Sambungkannya

Buat ruang storan untuk item yang cenderung tersisa, seperti kraf, DVD dan peralatan sukan. Gunakan bakul dan tong sampah untuk barang kecil. Simpan CD anda dalam kategori yang luas, seperti rock jazz, klasik dan ’80an. Paparkan koleksi di belakang kaca supaya mereka tidak berdebu. Pilih rak, unit penyimpanan dan pusat hiburan dengan pintu untuk memastikan kekacauan tersembunyi.

Jelas geladak!

Ambil semua item dari kaunter, meja dan rak dan letakkan kembali perkara yang anda mahukan atau perlukan. Hadkan diri anda kepada satu gambar berbingkai setiap ahli keluarga bagi setiap bilik, mencadangkan Bredenberg. Rumah anda dengan serta-merta akan kelihatan lebih kemas.

Meningkatkan aliran keluar

Rumpai semasa anda membuang pakaian, mainan, buku dan barangan lain. Jadilah kejam supaya anda tidak perlu menghabiskan jam menganjurkan kabinet dan almari. Simpan kotak di bawah tanah atau garaj untuk item yang anda ingin dermakan. Gunakan rak majalah untuk mengawal apa yang anda simpan, dan rak kasut untuk mengawal kasut anda.

Loading...