Kajian Menunjukkan Hotel Bintang 5 Memiliki Lebih Banyak Hotel Kuman-Mahal Mempunyai Bakteria Lebih Banyak di Bilik-bilik

gambar

Getty Images

Akal sehat akan memberitahu anda bahawa semakin banyak yang anda bayar untuk sesuatu, lebih baik (dan mudah-mudahan bersih, dalam hal ini) akan menjadi. Yang menghairankan, logik itu hilang ketika datang ke hotel-sekurang-kurangnya menurut satu kajian.

Travelmath mengumpul 36 sampel dari sembilan hotel yang berbeza. Para penyelidik menghirup kaunter bilik mandi, kawalan jauh, meja dan telefon di setiap bilik. Penginapan terdiri daripada bilik tiga, empat dan lima bintang. Bertentangan dengan apa yang boleh diandaikan, keputusan makmal menunjukkan bahawa bilik-bilik paling murah adalah yang paling bersih manakala yang paling priciest adalah yang paling kotor.

Malah penulis kajian itu telah ditemui oleh penemuan. “Orang akan menganggap bahawa wang tambahan yang anda belanjakan untuk bintang-bintang tambahan juga akan masuk ke rumah tangga!” Cristina Lachowyn, seorang wakil Travelmath, memberitahu Yahoo Travel.

Berapa banyak bakteria yang kita bercakap di sini betul-betul? Di hotel bertaraf tiga bintang, kaunter bilik mandi, contohnya, mempunyai 320,000 unit pembentukan koloni (CFU) – bilangan “sel bakteria yang berdaya maju dalam sampel” -perempat persegi. Tokoh itu melonjak lapan kali lebih banyak dalam bilik lima bintang, di mana penyelidik mendapati 1,011,670 CFU setiap inci persegi.

Jauh lebih buruk daripada kaunter bilik mandi, tempat “germiest” untuk berhati-hati dalam bilik kelas atas adalah kawalan jauh, dengan kekurangan 2,002,300 CFU / persegi. inci. Rapat di bilik tiga bintang mengandungi hanya 232,733 CFU / persegi. inci.

Walaupun kami yakin semua maklumat ini membuat anda meneka kedua hotel penginapan anda yang seterusnya, terdapat berita baik. Cuci tangan anda dengan kerap dan gunakan kain lap antibakteria di permukaan yang bersangkutan sepatutnya cukup untuk mengurangkan risiko penyakit anda.

Untuk lebih banyak statistik mengenai jumlah bakteria di bilik hotel, lihat laporan penuh Travelmath.

[melalui FoxNews

Loading...