Kajian Polaris Slingshot SL – Lawatan Motosikal EagleRider

gambar

EagleRider sopan santun

Musim bunga ini, orang-orang dari syarikat pelancongan motosikal EagleRider menjemput saya untuk menandatangani bersama dalam lawatan empat hari ke gunung dan padang pasir berdasarkan Southwest Motosikal Tours. Menggulung kenderaan yang ditawarkan untuk disewa, Polaris Slingshot SL menangkap mata saya. Bagaimana ia tidak? Berwarna merah terang, dengan tiga roda dan hujung depan terus dari NASCAR, saya tertarik. Apa yang Kekunci Slingshot tidak ada dalam loceng tradisional dan wisel-tiada roda stereng kulit atau tempat duduk yang dipanaskan, sebagai contoh-ia membentuk dalam prestasi dan faktor kesejukan keseluruhan.

Sewaktu saya menetap di belakang roda, saya terpaksa menyesuaikan diri dengan sejauh mana tanah yang saya duduki-saya boleh menyentuh tanah-dan hakikat bahawa saya memakai topi keledar (suatu keharusan kerana kenderaan ini, agak kurang jelas, diklasifikasikan sebagai motosikal, walaupun anda tidak memerlukan lesen motosikal untuk memandu ia). Selebihnya pedalaman, termasuk pergeseran gear, kawalan pelayaran, isyarat dan radio, sangat menyegarkan.

Saya menganggap dengan ganjaran kaki pertama perjalanan kami di lebuh raya Los Angeles. Tetapi Slinghot adalah mudah untuk bergerak – stereng adalah lancar dan saya dengan mudah bekerja saya melalui gear, walaupun berapa lama ia sejak saya terakhir memandu peralihan kayu. Tambahan pula, saya mendapat beberapa pujian yang ramah dan ibu jari dari pemandu yang ingin tahu.

gambar

EagleRider sopan santun

Di luar hutan konkrit pada hari itu, saya dapat sepenuhnya merasakan kegembiraan memandu ketika kami melancarkan perjalanan ke gunung San Bernardino, kemudian melancarkan ke Palm Springs. The Slingshot mempunyai pickup yang hebat; Saya mengikuti jejak motosikal, tetapi tidak ada masalah untuk menjaga.

Keesokan harinya dalam perjalanan ke dan dari Taman Negara Joshua Tree, kami melanda beberapa padang pasir gurun yang sempurna, sesuai untuk menolak kelajuan pada roda tiga kecil ini. Tetapi saya tidak dapat membawa diri saya untuk memecahkan tanda tiga angka, kebanyakannya kerana tahun 80-an dan 90-an berasa lebih pantas apabila anda terdedah kepada unsur-unsur. Dan bercakap tentang kesepian, satu bahagian memandu kereta api itu mengejutkan saya. Teman wanita saya dan rakan perjalanan lama, Alison, duduk senapang patah, tetapi di antara bunyi enjin, topi keledar dan seluar angin yang berterusan, kami tidak dapat berbual (Alison kemudian memberitahu saya dia berasa seperti kami pengunduran senyap).

Pada hari terakhir, kami menguji Slingshot pada jalan raya Amerika yang paling ikonik, Route 66, dari Oatman, Arizona, ke Las Vegas. Saya tidak tahu apa yang saya nikmati lebih banyak, pemandangan yang menakjubkan atau kelainan video-permainan seperti giliran. Nasib baik, saya tidak cuba untuk menikmati kedua-dua pada masa yang sama.

Saya telah beberapa perjalanan jalan panjang dalam hidup saya, termasuk bersama Hwy. 1 di California dan beberapa lagi tempat yang kurang indah. Kadangkala kebosanan menetap di dalamnya-panjang-panjang perbatasan yang membosankan; bahawa senarai main dua jam diulangi. Anda terasa seperti sebahagian perjalanan anda terbuang semasa memandu. Tidak begitu dengan katapel, kerana memandu ia adalah sebahagian daripada keseronokan.

Di lembah San Bernardino, tepat di luar Palm Springs, kami sampai di petak angin. Ketika kita berjalan-jalan dengan baris dan deretan turbin angin raksasa dalam inci kereta dari tanah, saya mengambil pandangan besar di sekitar saya: langit, gunung, padang pasir. Anda tidak boleh mendapatkannya dalam sedan.


Kajian pantas Polaris Slingshot SL

Akan membuat anda merasa: Seperti pemandu kereta perlumbaan yang tidak perlu bepergian.

Kemudahan letak kereta (dari 1 hingga mustahil): Sangat mudah. Kereta ini adalah lebih baik 20 inci lebih pendek daripada sedan purata (walaupun lebarnya sama) dan mengendalikan dengan lancar. Perbezaan terbesar ialah apabila anda menarik tempat letak kereta dalam perkara ini, kereta dan orang lain cenderung untuk membuat jalan.

Petua gas atau penipu: Di suatu tempat di antara. Ia tidak dibina untuk menjadi kereta yang paling mesra alam di jalan raya, tetapi ia masih purata kira-kira 37 batu sejam di lebuh raya.

Siapa yang sepatutnya berada di belakang roda? Mereka yang membuat pengalaman memandu menyeronokkan.

Faktor intimidasi papan pemuka: Cukup tinggi. The Slingshot kelihatan seperti sepupu kecil Batmobile. Ia tidak mempunyai pintu, bumbung, atau banyak cermin depan. Selain itu, ia mempunyai transmisi manual, yang bermaksud anda perlu tahu bagaimana untuk memandu kereta lurus.

Ruang untuk: Dua orang dewasa ditambah dua beg kecil yang duduk di petak-petak di belakang kerusi.

Terbaik untuk: The adventurous.


Memperingati 25 nyath Hari ulang tahun tahun ini, EagleRider adalah pemimpin dunia dalam penyewaan motosikal dan lawatan. Dengan armada yang sangat pelbagai dari kapal selam Harley-Davidson ke kenderaan beroda tiga, syarikat pelancongan itu dibina untuk mencipta pengalaman pengembaraan yang unik untuk semua jenis pencari perjalanan. Polaris Slingshot SL boleh disewa di 80 lokasi EagleRider dan di banyak syarikat sewa bebas lain di seluruh negara.

Loading...