Tips Perjalanan – Bagaimana Jimat Wang Percutian di WomansDay.com

gambar

Dengan hormat dari Warner Bros.

Apabila “penahanan” tidak akan dilakukan, sudah tiba masanya untuk menempah percutian sebenar. Tetapi sama ada anda melancong solo, dengan keluarga atau mengambil perjalanan romantis selama dua, wang adalah satu perkara yang penting untuk dipertimbangkan semasa proses perancangan perjalanan. Dari menjaringkan tawaran dalam talian terbaik untuk memaksimumkan tambahan di hotel, berikut adalah 10 cara untuk menjimatkan wang pada percutian seterusnya.

1. Jadilah fleksibel.

Sama ada mengenai tarikh perjalanan anda atau bandar-bandar yang akan anda jalankan, kelenturan adalah cara terbaik untuk memanfaatkan tawaran perjalanan terbaik yang ada. “Biarlah perjanjian itu menjadi inspirasi anda. Anda akan mendapat lebih banyak perbatuan daripada dolar anda jika anda fleksibel,” kata Angela Lyda, editor kanan di Travel-Ticker.com. “Katakanlah anda ingin pergi ke Hawaii, tapi ada banyak yang dapat dilakukan di Mexico atau Caribbean. Penerbangan itu separuh masa dan mungkin separuh kos, anda masih akan mendapat destinasi pantai, tetapi anda akan menjimatkan masa dan wang. Jika anda boleh fleksibel, anda akan mendapat lebih banyak wang untuk anda. ”

2. Perjalanan semasa “musim bahu.”

Anda mungkin sudah tahu tentang masa perjalanan puncak, seperti musim panas, apabila semua orang ingin pergi. Tetapi terdapat juga keadaan luar biasa apabila penerbangan dan bilik hotel jauh lebih murah. Walau bagaimanapun, biasanya terdapat alasan bahawa destinasi dianggap sebagai puncak, seperti musim badai. Jadi satu lagi pilihan penjimatan wang adalah untuk perjalanan semasa “musim bahu,” yang antara kedua-duanya. Sebagai contoh, April hingga Mei dan pertengahan Ogos hingga Oktober adalah masa yang sesuai untuk pergi ke Eropah, ketika cuaca masih bagus tetapi tidak banyak pelancong. “Banyak kali [musim perjalanan] akan mengikuti tahun sekolah, yang tidak terlalu mudah untuk keluarga,” kata Andrew Young, editor web di Travelzoo.com. “Tetapi kadang-kadang ia patut mengambil anak-anak keluar dari sekolah selama seminggu untuk pengalaman baru.” Setiap rantau mempunyai musim yang berbeza, tetapi jika anda tahu bagaimana untuk bekerja di sekitar mereka, anda lebih cenderung untuk mencari tawaran hebat.

gambar

Getty Images

3. Simpan bayaran tambahan dan kadar pertukaran dalam fikiran.

Ia mungkin lebih murah untuk terbang ke London daripada Buenos Aires, tetapi apabila anda melanda tanah, dolar anda akan jauh lebih jauh di Argentina, jadi pastikan anda mempertimbangkan kadar tukaran semasa mencari destinasi. “Saya lebih suka melakukan lebih banyak dan melihat apabila saya sampai di sana, daripada hanya berada di tempat,” kata Lyda. Dan jangan lupa untuk melihat yuran penerbangan seperti yang mengenakan bayaran untuk beg dan siapa yang tidak. “Selalu perhatikan apa yang anda bayar di atas perbelanjaan perjalanan,” kata Young, sambil menambahkan bahawa perbelanjaan beg boleh menjadi yang besar. Sebagai contoh, JetBlue tidak mengenakan bayaran untuk beg pemeriksaan pertama anda, dan Southwest membolehkan anda menyemak dua beg secara percuma. Dan kebanyakan syarikat penerbangan tidak mengenakan bayaran pada beg pertama yang diperiksa untuk penerbangan antarabangsa.

4. Gunakan rangkaian sosial.

Apabila sebuah badai salji melanda Pantai Timur semasa musim cuti 2010, ramai pelancong terkandas mendapat penerbangan menerusi laman Twitter dan laman Facebook syarikat penerbangan, yang merupakan cara yang berguna untuk mencari tawar-menawar juga. “Media sosial adalah cara terbaik untuk mendengar mengenai tawaran dan mereka datang kepada anda, jadi anda tidak perlu melakukan semua kerja,” kata Lyda. Nicole Hockin, blogger perjalanan di TravelSmartBlog.com bersetuju tetapi berkata tidak berhenti di sana. “Mendaftar untuk makluman tambang e-mel. Saya suka AirfareWatchdog.com, yang menjelajahi semua tapak utama untuk tambang murah ke dan dari bandar-bandar tertentu atau pada tarikh tertentu,” katanya..

gambar

Getty Images

5. Beli tawaran pakej.

Apabila anda menempah hotel anda yang dibungkus dengan tiket penerbangan anda, anda mendapat akses kepada tawaran yang tidak tersedia kepada umum, menurut Young. “Hotel akan mempunyai kadar yang tidak diterbitkan secara terbuka, dan syarikat penerbangan akan mempunyai tambang yang tidak disediakan kepada orang ramai, jadi agensi akan menggabungkan kedua-duanya untuk membuat perjanjian yang sangat panas.” Pakej hotel semua termasuk juga boleh menjadi cara terbaik untuk mengawal perbelanjaan anda. “Anda tidak mengeluarkan dompet anda sepanjang masa untuk makan, minuman, hiburan, aktiviti … semuanya termasuk,” kata Lyda. “Selain itu, sesetengah pusat peranginan juga mempunyai tawaran di mana kanak-kanak tinggal dan bermain secara percuma dan kebanyakan mereka mempunyai kelab kanak-kanak, di mana orang dewasa boleh berada di tepi kolam renang sementara anak-anak berseronok di gim hutan dengan rakan-rakan mereka.”

6. Ketahui hab penerbangan tempatan anda.

Young menasihatkan para pelancong untuk berpegang dengan syarikat penerbangan yang mempunyai ibu pejabat yang paling dekat ke rumah anda, kerana ia akan menawarkan penerbangan paling banyak (dan tawaran terbaik) dari bandar anda. “Lihatlah syarikat mana yang kuat di kawasan anda dan pakej bercuti yang mereka tawarkan, mereka akan mempunyai beberapa pilihan yang bagus untuk anda,” katanya. “Sekiranya anda tinggal di Atlanta, anda ingin melancong ke Delta Vacations kerana itu adalah syarikat penerbangan utama. Vacations United adalah dari Chicago dan JetBlue Getaways terbang dari New York.”

gambar

Getty Images

7. Menginap di hotel mesra keluarga.

Sama ada kemudahan tambahan atau saiz bilik yang luas, hotel-hotel tertentu lebih mesra keluarga daripada yang lain. Anda harus mencari yang paling sesuai untuk kepentingan dan keperluan anda. “Embassy Suites mempunyai sarapan percuma yang hebat setiap pagi dan sambutan anggur untuk orang dewasa,” kata Hockin. “Dan bilik-bilik adalah kondusif untuk perjalanan dengan keluarga. Mereka lebih berpatutan dan anda mendapat lebih banyak ruang, yang membuat perjalanan dengan anak-anak lebih tertahankan.” Dia juga mengatakan beberapa rangkaian hotel mempunyai perkhidmatan tambahan untuk kanak-kanak. “Hotel Loews, sebagai contoh, mempunyai segala-galanya yang mungkin anda lupakan, dari permainan dan Silly Putty untuk lampu malam dan latihan potties.” Tambang bebas faedah boleh membantu anda menjimatkan wang dalam jangka masa panjang, jadi sentiasa mempertimbangkan apa yang ditawarkan kepada tetamu sebelum anda menempah bilik.

8. Tanya petugas concierge di dalam sudu.

Sebaik sahaja anda sampai ke hotel anda, tanya pentadbir anda untuk tawaran dan naik taraf, terutamanya jika anda bepergian dengan anak-anak. “Jika anda boleh pergi dari satu bilik ke dua bilik tidur, dengan anak-anak yang hebat,” kata Lyda. Tetapi Hockin menegaskan jenis tawaran ini tidak terhad kepada hanya hotel anda. “Sentiasa tanya petugas concierge jika mereka tahu tempat yang ada diskaun untuk keluarga di restoran, tempat di mana anak-anak malam pada hari Selasa makan percuma, misalnya.”

gambar

Getty Images

9. Daftar untuk laman web diskaun tempatan.

Anda mungkin sudah menerima e-mel dari tapak seperti Groupon atau LivingSocial yang menawarkan tawaran berdasarkan tempat tinggal anda, tetapi anda juga boleh mendapatkan tawaran teratas untuk bandar-bandar yang anda sedang merancang untuk melawat, juga. “Daftar beberapa minggu sebelum anda pergi supaya anda boleh mendapatkan kupon untuk makan dan tarikan tempatan,” kata Hockin. “Dan untuk keluarga, terdapat Mamapedia, yang mempunyai tawaran berorientasikan keluarga dan anak-anak, atau tawaran dua-untuk-satu, bukan hanya untuk bandar tempat tinggal anda.”

10. Menyimpan barangan runcit.

Salah satu perbelanjaan terbesar semasa perjalanan adalah kos makanan, tetapi anda boleh menyimpan wang tunai yang serius dengan memukul kedai runcit untuk makanan ringan dan pilihan sarapan pagi yang mudah. “Jika anda menyewa kereta dan anda mempunyai keupayaan untuk pergi ke pasar raya tempatan, beli makanan ringan, jika anda mempunyai microwave [di bilik hotel anda], oat segera pada waktu pagi membuat perbezaan yang besar. botol yang anda boleh isi semula memotong membayar $ 3 di [taman tema], “kata Hockin. Young, bapa sendiri, bersetuju. “Memiliki anak-anak, satu perkara yang selalu kami lakukan ialah memasak makanan, jadi bawa roti dan mentega kacang dan simpan pada waktu makan tengahari atau sarapan di suatu tempat.”

gambar

Getty Images

Loading...