8 Makanan Biasa Anda HARUS TIDAK PERNAH

gambar

Getty Images

Makan malam reheat adalah cara hidup. Sama ada malam Jumaat dan anda perlu membersihkan peti sejuk anda, atau anda mahu menghidupkan sisa makanan anda dari malam tadi ke dalam hidangan yang baru, microwave kami adalah sahabat dapur kami yang berguna. Tetapi penyelidikan menunjukkan bahawa pemanasan semula beberapa makanan kegemaran anda boleh membahayakan kesihatan anda, terutamanya jika ia disimpan dengan betul terlebih dahulu.

Ini lapan makanan, sebagai contoh, boleh memberi anda keracunan makanan-atau lebih teruk-jika dipanaskan atau disimpan dengan tidak betul:

Saderi, Bayam dan Beet:

Haba boleh menyebabkan nitrat daripada sayur-sayuran ini untuk mengubah sifat-sifat karsinogenik toksik dan melepaskan-apabila ia dipanaskan untuk kedua kalinya. Oleh itu, sebaiknya mengambil makanan ini keluar dari apa sahaja makanan yang anda sedang memanas semula.

Cendawan:

gambar

Getty Images

Secara umum, cendawan, perlu dimakan dan disiapkan tepat selepas persiapan. Protein boleh merosot sebaik sahaja anda memotongnya, dan itu berita buruk untuk perut anda.

Telur:

Pemanasan semula protein ini apabila ia direbus atau direbus boleh menjadi toksik, dan boleh mendatangkan malapetaka dalam sistem pencernaan anda.

Kentang:

gambar

Getty Images

Kentang adalah rumit-jika mereka dibiarkan sejuk pada suhu bilik dan bukannya segera menyejuk, suhu panas boleh menggalakkan pertumbuhan botulisme, bakteria yang jarang berlaku. Botulisme tidak boleh dibunuh dengan zap cepat di dalam ketuhar gelombang mikro, jadi sebaiknya menyejukkannya dengan segera untuk mengelakkan sebarang masalah dengan pemanasan semula.

Nasi:

Sekali lagi, bagaimana anda menyimpannya sebelum pemanasan boleh menyebabkan masalah. Menurut Agensi Piawaian Makanan, “Padi yang tidak masak dapat mengandungi spora bakteria yang dapat menyebabkan keracunan makanan. Apabila beras dimasak, spora dapat bertahan … Kemudian, jika beras ditinggalkan pada suhu bilik, spora akan berkembang biak dan boleh menghasilkan racun yang menyebabkan muntah atau cirit-birit. Pemanasan semula padi tidak akan menghilangkan racun ini. ”

Ayam:

gambar

Getty Images

Komposisi protein dalam ruji makan malam biasa sebenarnya berubah apabila ayam sejuk didinginkan untuk kali kedua. Ini sebenarnya boleh menyebabkan masalah pencernaan, jadi jika anda lebih suka memanaskan daging anda, pastikan ia dimasak dengan teliti; bahagian dalamnya hendaklah paip panas!

[melalui Mirror.co.uk

Loading...