Memasak 101: Keju Primer

gambar

Retna

Apa yang dapat diselesaikan lengkap tanpa hidangan keju perayaan untuk dimakan? Di sini, cari semua yang anda perlu tahu tentang berkhidmat dan menikmati makanan parti yang popular ini:

Walaupun pesta adalah satu majlis besar untuk mencuba sesuatu yang baru, anda tidak mahu menakut-nakutkan pemalu keju. Oleh itu, pilih dua atau tiga orang penonton, kemudian dua atau tiga keju yang luar biasa yang terikat untuk mendapatkan tetamu bercakap, walaupun berdebat.

Menetapkan keju dengan banyak ruang di sekelilingnya, atau mungkin meletakkannya di papan berasingan dan pastinya dengan penyebar atau pemotong berasingan. Walaupun cuka pra-potong mungkin kelihatan seperti idea mudah untuk pesta, pada masa akan datang anda mempunyai sekeping Cheddar di tangan memotong kiub dan memakannya. Kemudian potong kepingan nipis dan makanlah itu. Anda mungkin akan terkejut melihat berapa banyak rasa yang lebih kaya dan lebih beraroma.

Jika tetamu adalah makanan makanan, anda boleh bersenang-senang. Mungkin pilih saja keju yang dibuat daripada susu haiwan, domba dan kambing. Terdapat pelbagai tekstur dan rasa yang tersedia untuk setiap. Atau tanya pengurus keju untuk membantu anda memilih pilihan keju dari kawasan pergunungan. Atau cari keju artisanal dari ladang-ladang tempatan, sama ada dari susu lembu, kambing atau kambing; Wisconsin dan California mempunyai pembuat keju kecil yang luar biasa, seperti Vermont dan New York State, antara lain. Begitu banyak keju yang indah, sedikit masa untuk mencuba semuanya.

RENDAH KURANG: Kaya dan berkrim dengan pelbagai rasa menggambarkan keju ini yang boleh disebar. Mereka boleh dipecah menjadi dua subkategori:

KESAN RENDAH: Ini adalah keju yang tidak dibenarkan untuk matang (umur). Mereka mempunyai rasa ringan dan jangka hayat yang agak pendek-menyemak tarikh kesegaran mereka. Keju ini boleh dimakan biasa (dan pengecualian kepada peraturan bahawa keju harus dihidangkan pada suhu bilik), dicampur ke dalam lembaran atau digunakan dalam memasak.

Boursin, Keju cottage, Keju krim, Keju petani, keju kambing segar (chabis atau tab), Fromage blanc, mozzarella Mascarpone Segar, Neufchâtel, Ricotta

KESAN REDENED SOFT: Keju-keju ini telah masak sehingga mereka menghasilkan rasa penuh daripada keju segar. Mereka tidak menyimpan lebih dari dua minggu. Keju ini lazim dimakan biasa atau hanya dengan roti. Mereka jarang digunakan dalam masakan.

Boursault, Brie, Brillat-Savarin, Camembert, Keju kambing, Bucherons, Limburger

KESIHATAN SEMISOFT: Keju ini lebih matang daripada keju lembut. Mereka kenyal ke sentuhan dan, walaupun tekstur lembut, boleh dihiris. Keju semisit akan menyimpan sehingga tiga minggu di dalam peti sejuk. Mereka sering digunakan dalam memasak, kerana kebanyakan keju ini mencair sangat baik, dengan pengecualian keju biruveined (seperti biru, gorgonzola dan Stilton) dan keju feta.

Blue, Feta, Fontina, Gorgonzola, Gouda, Havarti, Monterey Jack, Mozzarella (dibungkus), Muenster (Amerika), Port Salut, Roquefort, Stilton, Taleggio, Tilsit

SEMIFIRM CHEESES: Keju-keju ini telah masak sehingga mereka dapat mengembangkan rasa kenyang yang penuh. Mereka mempunyai tekstur yang kukuh tetapi licin dan boleh dihiris. Bermula dari ringan hingga tajam, mereka sangat baik memasak keju dan sering berguna dalam memasak.

Asiago, Beamont, Cheddar, Cheshire, Colby, Double Gloucester, Edam, Gruyere, Jarlsberg, Leyden, Provolone, Switzerland

CHEESES PERTAMA: Keju-keju ini juga dipanggil keju kuali. Mereka berusia sehingga mereka sangat kering dan keras dan akan menyimpan selama beberapa bulan di dalam peti sejuk. Mereka berkisar dari rasa ringan hingga tajam dan hampir selalu parut sebelum digunakan dalam memasak atau diluluskan di atas meja. untuk memercikkan hidangan masak.

Berumur Asiago, Locatelli, Parmesan, Pecorino Romano, Sapsago, Sbrinz

Membuat keju dari susu kambing adalah tradisi masa yang dihormati di Perancis dan bahagian lain di Eropah, dan ia menjadi semakin popular di Amerika Syarikat pada dekad yang lalu. Walaupun kebanyakan keju kambing (chêvre) yang dijual di sini diimport dari Perancis, peratusan yang semakin meningkat dihasilkan di negara ini.

Apabila sangat segar (biasanya kurang dari seminggu), keju kambing boleh dijual dalam tab mandi, kadang-kadang dicampur dengan herba, atau sebagai bulat, chabis lembut. Apabila ia sudah lama bertambah lama, ia sering dijual berbentuk log disebut bucheron. Ini adalah bentuk yang paling popular untuk keju kambing. Keju dijual sebagai bucheron sedikit lebih tua daripada keju segar dan mempunyai rasa tajam dan asin yang tajam dan ringan yang disukai oleh peminat keju kambing. Keju kambing yang berumur kering dan sangat menonjol dan sering dijual dalam piringan, cakera rata yang dipanggil crottin. Keju kambing kadang-kadang disalut dengan abu atau tumbuh-tumbuhan dan dijual dalam bentuk lain juga-yang paling biasa adalah piramid, yang menunjuk keju yang berumur hampir sama dengan bucheron.

TENTANG KESIHATAN BLUE-VEINED: Banon, California chêvre, Chabichou, Montrachet, Saint-Christophe, Sainte-Maure, Arina (gouda gouda), Hoja Santa, Montasio Humboldt Fog

Kami cenderung mengklasifikasikan semua keju dengan garis biru sebagai “keju biru.” Malah, mereka berbeza dari satu sama lain dalam cara dan di mana mereka dibuat. Acuan biru-hijau boleh berlaku secara semulajadi atau dari ketegangan penisilin yang ditambah semasa proses pengawetan. Keju adalah berlubang dengan jarum wayar untuk membolehkan penyebaran urat acuan. Roquefort, mungkin yang paling terkenal dari biru, diperbuat daripada susu kambing dan berusia di dalam gua-gua lembap yang lembab di rantau tertentu di Perancis. Stilton, keju England yang dihormati, memerlukan penuaan lama untuk memperoleh rasa yang kuat dan menarik.

Keju bertudung biru sangat baik dengan roti dan wain, runtuh ke atas salad dan buah segar yang menyertainya. Bawa keju ke suhu bilik sebelum berkhidmat. Mereka harus dibalut dengan baik untuk penyimpanan kerana aroma mereka yang kuat dapat bergaul dengan makanan lain.

CHEESE LOWFAT: Bleu de Bresse, Bleu de Castello, biru Denmark, Fourme d’Ambert, Gorgonzola, biru Maytag, biru biru, Pipo Crem ‘, Roquefort, Saga biru, Stilton

Masalah besar keju selalu menjadi kandungan lemak tinggi. Tetapi ada banyak pilihan lowfat yang benar-benar lazat. Sesetengahnya, seperti mozzarella dan keju rentetan (terutamanya skim bahagian), feta dan keju kambing secara semula jadi lebih rendah dalam kalori (kira-kira 75 kalori per auns) daripada Cheddar (kira-kira 115 kalori) atau krim triple 140 kalori). Pilihan lowfat lain termasuk ricotta bahagian ramping dan keju berkurangan lemak.

PENGHARGAAN: Letakkan epal, pir dan anggur di dalam mangkuk yang indah berhampiran pinggan keju. Pada musim sejuk, tangerines segar atau persik fuyu adalah tambahan yang baik; pada musim panas, buah segar. (Buah-buahan kering adalah baik pada musim apa-apa.) Bekas keropok air biasa, atau roti biasa. Cari roti sederhana yang tidak mempunyai sirap gula atau jagung. Sudah tentu, kadang-kadang roti manis adalah foil yang sempurna untuk keju masak, tetapi pilih roti yang manis, seperti roti soda Ireland dengan kismis, roti dengan biji adas dan kismis, atau walnut dan cranberry kering (atau ceri) roti.

BAGAIMANA UNTUK MENJAGA KESIHATAN: Sebagai peraturan umum, semakin sukar keju, semakin lama ia akan tetap segar. Keju lembut hendaklah dimakan dalam masa 1 hingga 2 minggu pembelian. Keju yang lebih kering dan kering seperti Cheddar mungkin lebih baik selama sebulan atau lebih, jika lebih lama jika dimeteraikan dalam pembalut asalnya. Kek keju keras boleh berlangsung selama-lamanya.

Semua keju hendaklah ditutup dengan ketat dalam balutan plastik untuk mengelakkan pengeringan, kemudian didinginkan. Adalah dinasihatkan untuk menukar pembalut setiap beberapa hari untuk memanjangkan hayat keju.

Orang-orang yang kuat seperti Limburger perlu dibungkus dan dimasukkan ke dalam bekas yang ketat untuk mengelakkan bau mereka daripada meresap makanan lain.

Walaupun keju disimpan dengan betul, mereka boleh membentuk acuan permukaan. Pastikan anda memotong ¼ inci permukaan sebelum diservis.

Sekiranya keju telah menjadi kering, anda boleh meracau atau memarutnya untuk memasaknya.

Loading...