Cerita Terapi Seks di WomansDay.com – Fakta Kesihatan Seksual

gambar

Getty Images

Pernahkah anda tertanya-tanya mengapa orang menjadi terapi seks, apa yang berlaku di sana dan sama ada anda perlu membuat panggilan itu juga? Berikut adalah empat cerita jujur ​​dari wanita dan lelaki di jalan raya untuk penyembuhan seksual, dan penampilan jarang di dalam dunia terapi seks yang sangat peribadi.

gambar

“Seks menyakitkan dan traumatik untuk isteri saya-kami memerlukan pertolongan!”

John dan Lisa, * kedua-dua 28, telah berkahwin selama hampir empat tahun dan tinggal di luar Denver, Colorado. “Semasa kami berkencan, kami bersetuju untuk menanggalkan seks sehingga selepas perkahwinan,” kata John. “Pada masa itu, ia tidak kelihatan seperti seks akan menjadi masalah, saya dengan jelas mempunyai pemacu seks yang lebih kuat, tetapi apabila kita bercakap mengenainya, dia kelihatan seperti bersemangat. Dia berkata sekurang-kurangnya setengah dozen kali ia menunggu yang sangat sukar sehingga perkahwinan kami. “

Walau bagaimanapun, mereka tidak tahu bahawa masalah dan kesakitan-adalah di hadapan. “Kami telah melakukan seks pada malam pernikahan kami, sudah tentu, tetapi ia benar-benar menyakitkan baginya, dan mungkin lebih janggal daripada biasa,” kata John. “Kami mencuba beberapa kali pada bulan madu kami, tetapi rasa sakit terlalu banyak untuknya.”

Pakar sakit puan Lisa mencadangkan hymenectomy, satu prosedur pembedahan yang diharapkannya akan menyelesaikan masalahnya, tetapi selepas pemulihannya, rasa sakit terus berlanjut. “Doktor membekalkannya dengan beberapa pencawang vagina, dan mencadangkan agar dia menggunakannya setiap hari sehingga keadaan menjadi bertambah baik,” kata John. “Dia mengadu tentang tidak mempunyai masa untuk menggunakannya setiap hari, dan akhirnya menggunakannya kira-kira sekali seminggu atau lebih untuk beberapa bulan pertama. Itu secara beransur-ansur merosot, sehingga pada satu tahun berlalu dia tidak menggunakannya sama sekali . “

Selama bertahun-tahun, John dan Lisa cuba hubungan seks sekali setiap dua bulan, tetapi setiap pengalaman berakhir teruk dan biasanya dengan Lisa menangis. “Saya tidak turun dengan itu,” kata John. “Saya seorang yang benar-benar beriman dalam jantina yang sihat-secara fizikal, psikologi dan emosi, terutamanya untuk pasangan suami isteri. Seks bagi saya adalah sama banyak dengan pemberian itu, dan cara hidup sekarang, saya tidak boleh memberi . “

Setelah banyak perbincangan, John dan Lisa akhirnya memutuskan untuk melihat ahli terapi seks, dan pelantikan pertama mereka dalam beberapa minggu. “Kami berdua berharap bahawa terapi ini membantu kita mendapatkan akar masalah kesakitan dan membantu mengembalikan keinginan seks,” katanya. “Saya suka berada di tempat di mana dia menunjukkan minat saya secara seksual, memulakan hubungan seks separuh masa dan benar-benar menikmatinya apabila kita melakukannya. Saya fikir seks adalah sebahagian besar dari perkahwinan yang benar-benar berjaya, dan sekali kita mendapat unsur itu di landasan, saya percaya ia akan menjadikan seluruh hubungan kita lebih kuat. “

gambar

“Saya perlahan-lahan kehilangan semua hasrat seks, dan saya mahu membantu mendapatkannya kembali.”

Jessica, * seorang ibu berusia tiga tahun di Scarsdale, New York, mengatakan segala-galanya tentang perkahwinannya hebat-kecuali untuk seks. Pasti, perkara-perkara di dalam bilik tidur adalah baik untuk beberapa tahun pertama perkahwinan selama 18 tahun, tetapi apabila tekanan keibubapaan dan kerja bertambah, kehidupan seksnya ditolak ke pembakar belakang. “Di suatu tempat selepas anak ketiga saya tiba, saya hanya kehilangan minat,” katanya. Suaminya akan cuba untuk memulakan seks, dan dia berulang kali menukarkannya. “Saya tidak mahu mengakui bahawa saya mempunyai masalah,” katanya. “Suami saya sangat memahami mengenainya.”

Tetapi selepas beberapa ketika, suaminya berhenti memintanya untuk keintiman, dan itu adalah panggilan bangun, katanya. “Dia menyerah,” katanya. “Saya tahu dia menyakitkan kerana kehidupan seks kita menderita. Itu menyedihkan bagi saya.” Selepas pakar sakit puannya mengangkat bahu dan berkata, “Anda hanya perlu berehat lebih lama, itulah masalah anda,” Jessica memutuskan bahawa dia memerlukan bantuan daripada seorang pakar yang khusus dalam masalah spesifik disfungsi seksual. Pada bulan April, beliau melawat Pusat Perubatan Seksualiti Wanita di New York, klinik yang mengambil pendekatan psikologi dan fizikal untuk kesihatan seksual. Selepas pemeriksaan dan ujian darah yang meluas, Jessica melihat seorang ahli terapi seks yang membantunya memahami bahawa kekurangan keinginannya bukan kesalahannya – dan tidak semuanya berada di kepalanya. Lebih baik lagi: Ada sesuatu yang boleh dilakukannya.

Selepas beberapa bulan pada rejimen rawatan yang termasuk suplemen krim testosteron dan pemutar vagina untuk penggunaan di rumah, Jessica mengatakan hasratnya kembali. “Sungguh lucu, tiba-tiba saya berfikir tentang suami saya lebih banyak pada siang hari, bersemangat untuk pulang ke rumah dan berminat dalam hubungan seks, saya tidak takut bilik tidur lagi!” Dia terus meneruskan, “Suami saya fikir ia juga bagus, dan malam baru-baru ini di mana saya mahu melakukan hubungan seks dan dia terlalu letih. Bolehkah anda percaya?”

gambar

“Terapi seks tidak berfungsi untuk saya.”

Elaine, 55, dan suaminya Bob * kedua-duanya berharap seorang ahli terapi seks dapat membantu mereka menyelesaikan masalah keintiman dalam perkahwinan mereka. Pasangan itu, yang tinggal di Kanada, saling mencintai, tetapi kehidupan seks mereka, dalam satu perkataan, sengsara. “Saya telah didiagnosis dengan vestibulodynia (sakit kronik vulva) beberapa tahun sebelum ini, membuat hubungan seksual mustahil paling teruk dan nyaris tidak terasa menyakitkan,” kata Elaine. “Dan suami saya berurusan dengan disfungsi erektil.”

Elaine mencadangkan bahawa dia dan Bob melihat seorang ahli terapi seks, dan dia, dengan berat hati, bersetuju. “Ia bukan satu pengalaman yang positif,” katanya. “Ahli terapi itu memberitahu kami apa yang sudah kami ketahui, dan pejabatnya bukanlah tempat yang mengalu-alukan untuk membincangkan perkara-perkara peribadi seperti itu, seperti pejabat peguam, hanya sedikit sahaja yang saya mahu sofa duduk, warna yang kaya dan persekitaran yang akan bantu saya berehat dan berasa tertarik untuk bercakap mengenai topik yang paling intim ini. “

Lebih-lebih lagi, Elaine berkata, terapi yang mereka lihat itu tidak mampu dan tidak bersedia membantu mereka mengatasi masalah yang menjejaskan kehidupan seks mereka. “Sejarah individu kami adalah luar biasa kompleks dan bersilang dalam cara yang buruk, tetapi dia tidak bertanya untuk meneroka ini,” katanya. Dikejutkan oleh pengalaman itu, Elaine mengatakan dia menyerah, dan tidak pernah kembali. Malangnya, tidak lama selepas itu, perkahwinannya selama 12 tahun dibubarkan. “Saya meninggalkan suami saya, dan kita sedang dalam proses pemisahan.”

gambar

“Saya takut seks tetapi tidak lagi!”

“Saya tidak pernah bersetubuh sehingga saya berkahwin pada umur 22 tahun,” kata Leanne, seorang wanita di Cary, Carolina Utara, yang kini berusia 29 tahun. Pengalamannya, katanya, sangat menyakitkan dan jauh dari apa yang diharapkannya. “Saya telah didiagnosis dengan vestibulitis vulvar (sakit pada pembukaan vagina) dan mencuba banyak rawatan perubatan, yang mana semuanya kelihatan seperti jalan buntu.” Leanne mengatakan bahawa setiap kali suaminya memulakan persetubuhan-atau hanya cuba memeluk-dia membekukan dengan ketakutan. “Saya datang untuk membenci apa-apa yang berkaitan dengan seks kerana kesakitan fizikal yang saya alami semasa keintiman,” katanya. “Suami saya merasakan saya tidak tertarik kepadanya kerana saya tidak mempunyai keinginan seks, dan semakin saya takut, lebih banyak seks akan menyakitkan-jadi ia berasa seperti kitaran ganas.”

Leanne dan suaminya memutuskan untuk mencuba terapi seks sebagai cara terakhir untuk menyelamatkan kehidupan seks mereka dan kemungkinan perkahwinan mereka. “Ahli terapi itu mencadangkan kami menggunakan kaedah yang dikenali sebagai” fokus sensasi, “yang telah kami kembali semula ke awal dan menghabiskan beberapa minggu melakukan apa-apa tetapi sentuhan non-seksual.” Tanpa tekanan atau ketakutan hubungan, Leanne berkata dia belajar untuk menikmati keintiman fizikal sekali lagi. “Ketika kami perlahan-lahan berkembang, kami sampai ke titik di mana kami dapat mencuba hubungan seksual,” katanya. “Walaupun keadaan perubatan saya tidak sembuh, saya menjadi lebih dapat mengatasi kesakitan dan akhirnya dapat menikmati seks.”

Dia memberi kredit kepada ahli terapi seksnya untuk membantu dia sampai ke tahap ini. “Saya berterima kasih kepada beliau kerana bukan sahaja memberi kami teknik yang hebat untuk digunakan, tetapi untuk menyediakan tempat yang selamat untuk membicarakan masalah yang sangat sensitif dan peribadi. Kami kini diberkati mempunyai anak perempuan berusia 6 bulan, seks yang sihat kehidupan dan perkahwinan yang terus bertambah baik setiap hari! “

* Nama-nama dan beberapa butiran mengenal pasti diubah untuk melindungi privasi.

Sarah Jio adalah blogger kesihatan dan kecergasan untuk Glamour.com. Lawati blognya, Vitamin G.

WD mahu menjawab soalan seks anda yang paling sukar! Hantar soalan seksual yang paling mendesak anda kepada [email protected], dan kami akan membincangkan topik dalam artikel yang akan datang – tanpa nama yang dijamin.

Loading...