Mempunyai Nama Akhir Hyphenated – Menjaga Nama Anda Selepas Perkahwinan

gambar

Adrien Dewisme

Saya telah menghabiskan beberapa dekad untuk melindungi nama belakang saya seperti adik lelaki, mempertahankannya terhadap guru keliru, pekerja kerajaan yang kecewa dan wakil khidmat pelanggan. Saya telah menghabiskan masa berjam-jam untuk mengeja saya melalui telefon: “Z seperti dalam zebra, A seperti dalam epal, N seperti di Naples …” Saya mempunyai kerani mempersoalkan identiti saya yang sebenar dan menerima surat yang ditujukan kepada seperti Encik Drew Zondopela-Snard (atau beberapa variasi yang sangat kreatif). Senarai surat-surat sentiasa bergulat dengan fakta bahawa di atas mempunyai nama akhir yang rumit, saya juga seorang wanita dengan nama pertama lelaki secara tradisinya.

Nama penuh saya ialah Drew Lenore Zandonella-Stannard. Saya tidak menguasai ejaan penuh sehingga usia lapan. Pada satu ketika, Cik Judy memegang saya dari rehat dan menyarankan kami mengamalkan tandatangan saya, mengesan huruf kursif berulang kali.

BERKAITAN: 15 Nama-Nama Sebenar Selebriti

Tetapi saya tidak perlu tahu bagaimana untuk mengeja nama saya untuk memahami makna sebenarnya. Ibu bapa saya memberi saya nama pertama yang pendek yang mengetahui bahawa setiap nama terakhir mereka dijamin untuk merumitkan sedikit perkara. Pada tahun 1984, tahun saya dilahirkan, dua wanita yang mempunyai bayi adalah revolusioner. Saya dibesarkan oleh dua orang ibu, masing-masing berjuang dengan sengit untuk mengukir tempat untuk keluarga kita dalam masyarakat yang lebih dominan. Kebanggaan yang saya rasakan untuk ibu bapa saya dan sejarah kita telah terkandung dalam nama saya, yang mereka pilih untuk saya sebelum saya dilahirkan.

Suami saya, Jacob, adalah lelaki pertama saya bertarikh yang tidak peduli sama ada saya menyimpan nama saya semasa kita berkahwin atau tidak. Dalam hubungan terdahulu saya telah banyak berulang-ulang tentang “menjalankan garis” dan “menjadi waris lelaki tunggal.” Saya masih keliru tentang apa yang betul-betul, bekas teman lelaki saya adalah kerana mewarisi dan / atau meneruskan, kerana tidak seorang pun daripada mereka adalah kerabat sebenar dan / atau ahli cast Downton Abbey.

BERKAITAN: 9 Perkara Yang Anda Tidak Boleh Siapa Suami Anda Lakukan

Majoriti kawan-kawan nikah saya telah mengambil nama suami mereka. Ramai daripada mereka telah menceritakan kepada saya selepas fakta bahawa mereka telah melalui satu tempoh masa berkabung untuk nama-nama lama mereka, merasakan mereka meninggalkan sesuatu di belakang. Sesetengah gembira menyingkirkan nama yang tidak disukai mereka sepanjang hidup mereka. Yang lain bangga. Tetapi tiada siapa yang bersifat ambivalen. Apabila Jacob dan saya bertunang, salah seorang sahabat saya memaklumkan saya, sambil bergurau bahawa saya perlu “menambah tanda hubung kedua.” Itu seolah-olah satu idea yang baik sehingga saya benar-benar berkata dengan kuat. Anda lihat, sekali nama terakhir ketiga ditambahkan ke campuran, keluarga anda mula terdengar seperti firma undang-undang.

Orang yang saya tidak terlalu rapat akan bertanya, “Adakah anda menyimpan nama akhir anda atas alasan profesional?” atau “Adakah anda tidak suka nama belakang suami anda?” atau “Apa yang berlaku apabila anda mempunyai bayi?” Yakub, yang kekal sebagai orang kegemaran saya yang mutlak (yang merupakan kebetulan yang indah kerana dia menjadi suami saya) sekali mencadangkan supaya kita mencipta nama baru untuk keluarga kita, memandangkan kita mempunyai surat hampir tidak berkesudahan untuk dipilih. Sebagai balasannya, saya mencadangkan memberi anak-anak kami hanya nama pertama, seperti Cher atau Putera (ini tidak berjalan dengan baik).

BERKAITAN: Apa Wanita Adakah Dengan Nama Berkahwin Selepas Perceraian

Hari-hari ini, saya menerima lebih banyak surat sampah yang dialamatkan kepada Encik Drew Conklin, Conklin sebagai nama suami saya. Semasa Jacob dan saya merancang untuk masa hadapan, saya mendapati diri saya terkoyak antara mengekalkan keperibadian saya dan mahu keluarga kita diiktiraf secara keseluruhan. Jadi berapa banyak tanda hubung yang boleh dipegang oleh satu rumah? Saya cukup pintar untuk mengakui bahawa saya tidak mempunyai semua jawapan, jadi jangan tanya apa yang akan kita namakan anak cucu kita masa depan. Saya tahu bahawa untuk saya, menjaga nama terakhir saya menghormati kedua-dua sejarah keluarga saya dan jalan saya untuk mewujudkan rumah baru dengan suami saya. Buat masa ini, itu semua yang penting.

Loading...