Tips Imbangan Kehidupan Kerja

gambar

Ariel Skelley / Getty Images

Pada tahun 1950-an dan ’60-an, lelaki pergi kerja, wanita menjaga rumah dan anak-anak, dan hari kerja 9 hingga ke-5 seolah-olah menjadi perkiraan yang sempurna. Tetapi hari ini, dengan 50 peratus wanita dalam tenaga kerja, model hari kerja standard kelihatan seperti ketinggalan zaman sebagai telefon berputar.

Menyedari ini, pekerja mahukan pilihan yang lebih fleksibel, dan dalam banyak keadaan, perniagaan telah mematuhi. “Syarikat mendapati bahawa pekerja yang lebih mengawal masa mereka lebih bahagia, lebih produktif dan kurang cenderung untuk mencari kerja baru,” kata Phyllis Moen, PhD, seorang profesor sosiologi di University of Minnesota. Pat Katepoo, pengasas WorkOptions.com, laman web yang membantu wanita mendapatkan pengaturan kerja yang fleksibel, bersetuju: “Pengajian menunjukkan bahawa pekerja melakukan yang terbaik dan kurang tertekan apabila mereka dapat mengawal di mana, kapan dan bagaimana kerja dapat dilakukan.”

Menambah kepada fenomena ini: Generasi baru pekerja-lelaki dan wanita-yang membesarkan teknologi dan menukar nilai menekan majikan untuk membiarkan mereka bekerja dari jauh, menurut Jamie Ladge, PhD, pembantu profesor pengurusan dan pembangunan organisasi di Northeastern Universiti.

Pada masa yang sama, banyak syarikat mendapati bahawa mereka boleh menjimatkan wang sewaan dan kos lain jika pekerja tidak datang ke pejabat setiap hari. Malah kerajaan persekutuan mengakui bahawa cara lama menjalankan perniagaan tidak berfungsi lagi: Mac lalu, Majlis Penasihat Ekonomi Presiden mengeluarkan laporan memuji telekomunikasi, perkongsian kerja dan jam yang fleksibel. “Dengan masa, pandangan ini akan menjadi semakin banyak majikan dan pekerja mereka,” kata Katepoo.

Jadi apa masa depan anda? Di sini, berjumpa dengan tiga wanita yang membuat pekerjaan mereka bekerja untuk mereka, dan mengetahui bagaimana anda juga boleh.

Dia Telusur: Danessa Knaupp, 35

gambar

Dengan 16 panggilan telefon segera yang dijadualkan pada hari yang sama dengan ulang tahun keenam anaknya yang lebih muda, Danessa dengan senyap memberi ucapan terima kasih atas urusan kerja dari rumahnya dengan majikannya, Capital One Bank. Ia menyediakan, dalam fikirannya, gabungan kerja dan keluarga yang sempurna. Memakai t-shirt “I’m Colin’s Mommy”, dia menyampaikan dan mengedarkan cupcakes di sekolah anaknya, menyanyikan “Selamat Hari Jadi” dan kemudian pulang ke rumah untuk memulakan panggilan maratonnya.

“Sebagai ibu bapa yang bekerja, saya fikir ia adalah hari yang hebat, saya bertemu dengan harapan semua orang,” kata Danessa, yang tinggal di Richmond, Virginia, dan menguruskan program insentif untuk pekerja bank. Walaupun Danessa telah bersama Capital One selama 11 tahun, tahun lepas dia dinaikkan pangkat ke jawatan baru ini, yang melibatkan perjalanan sekurang-kurangnya satu hari seminggu, kadang-kadang lebih banyak.

Seorang ibu kepada tiga anak berumur 9, 6 dan 2, dan seorang pencari nafkah utama keluarga, Danessa gembira dengan promosinya, tetapi enggan jauh dari keluarganya. “Saya tertanya-tanya bagaimana saya akan menambah perjalanan ke apa yang saya sudah mengimbangi,” katanya. “Saya mencadangkan kepada bos saya bahawa saya bekerja dari pejabat rumah saya ketika saya tidak berada di jalan raya, dan mujurlah, saya bekerja untuk sebuah syarikat yang selesa dengan pilihan tersebut.”

Namun, Danessa, yang tidak sepatutnya melepaskan gaji atau faedah untuk mengaturnya, mempunyai beberapa keraguan. “Saya bimbang saya akan mendapat sedikit peluang untuk kemajuan atau projek khas kerana saya tidak bersama pasukan kepimpinan setiap hari. Ternyata tidak benar, saya mempunyai salah satu tahun paling kuat yang pernah saya syarikat itu, “katanya.

Tetapi ia belum ada benjolan. Suami Danessa, Bobby, seorang guru sejarah sekolah tinggi, menganggap bahawa dengan rumahnya lebih banyak, hal-hal akan berjalan lebih lancar. “Suami saya terkejut apabila pulang dari kerja dan mendapati hidangan sarapan pagi masih di dalam sink,” katanya dengan ketawa. “Kami mempunyai beberapa perbualan yang serius tentang apa yang saya kerjakan dari rumah benar-benar bererti … bahawa saya masih perlu dimasukkan ke dalam jam saya dan saya tidak selalu ada untuk menjaga setiap tugas. Sekarang, dia dan saya mula setiap petang oleh bercakap tentang hari kita semasa kita membuat hidangan sarapan bersama. ”

Ironisnya, kelemahan sebenar adalah tidak lebih 20 minit perjalanan-masa yang digunakan Danessa untuk berehat dan merancang untuk hari berikutnya. Untuk membuatnya, kadang-kadang dia akan berjalan-jalan mengelilingi blok atau pergi membeli-belah tetingkap pada jam makan tengah hari.

Danessa tidak boleh menghabiskan seluruh kerjayanya bekerja dari rumah; dalam beberapa tahun, dia mungkin memilih kembali ke pejabat. Itulah salah satu kunci kesuksesan kerja yang berjaya, kata Dr Moen: mengetahui apa yang anda perlukan pada saat tertentu dalam hidup anda. Buat masa ini, Danessa berkata perkiraan ini telah mengurangkan tekanannya. “Sebelum saya menelefon, saya merasakan seolah-olah saya terpaksa menjalani hari penuh sebelum berjalan keluar dari pintu pada waktu pagi Jika saya terlupa untuk memecahkan makan malam atau makan tengah hari, itu adalah masalah besar. tugas di tangan, dan jika sesuatu tidak berjalan seperti yang dirancang, saya dapat dengan mudah mengatasinya dan kembali bekerja. ”

Awak boleh lakukannya!

Siapa Untuk: Pekerja yang menggunakan komputer dan telefon, dan tugasnya berdasarkan kepada maklumat dan idea. Pembantu Tadbir dan akauntan adalah calon utama.

Bagaimana untuk bertanya: Sediakan cadangan bertulis yang terperinci bagaimana anda akan bekerja dari rumah, kata Katepoo. Sertakan apa jadwal anda dan bagaimana anda akan berkomunikasi dengan pejabat, dan huraikan persediaan pejabat rumah anda. Juga katakan bagaimana kesepakatan ini boleh menyelamatkan wang syarikat (contohnya, menurut Katepoo, telekomunikasi lebih cenderung untuk tinggal dengan pekerjaan mereka. Kos kehilangan dan menggantikan pekerja dianggarkan 1.5 hingga 2.5 kali gaji tahunan kedudukan).

Apa Susunannya? Kebanyakan telekomunikasi biasanya bekerja satu hingga tiga hari seminggu dari rumah. Dalam jadual yang anda cadangkan, tentukan tugas kerja yang anda lakukan dari jauh dan yang akan anda lakukan di pejabat. Dan ingatlah, tanggungjawab anda untuk memastikan majikan anda up to date pada kerja anda.

Untuk maklumat lanjut: Lawati workoptions.com atau Alliance for Work-Life Progress (awlp.org).


/>

Dia Berkongsi Kerja sepenuh masa: Karen Emanuelson, 51

gambar

Empat tahun yang lalu, Karen merasa bersedia untuk memasuki semula tenaga kerja tetapi tidak bersedia untuk melepaskan komitmen sukarelawannya dan jauh dari dua remaja muda sepanjang hari, setiap hari. Oleh itu apabila kampung halamannya North Oaks, Minnesota, menawarkan pekerjaan sepenuh masa sebagai pembantu kepada pentadbir bandar, dia bercakap dengan bos masa depannya tentang menjadikannya kedudukan sambilan untuk dikongsi. “Nasib baik, pentadbir bandar mempunyai minda terbuka dan bersedia untuk meneroka perintis jenis ini,” kata Karen.

Mereka bekerja bersama-sama, memikirkan idea membelah hari dan akhirnya bersetuju untuk memecah minggu ini. “Saya membuat kesimpulan bahawa jika anda akan mengalami kesulitan bersiap-siap dan berpakaian, anda juga akan bekerja sepanjang hari,” kata Karen..

Pada bulan November 2005, Karen menerima jawatan itu dan mula bekerja sepenuh masa sehingga Marcia Rich, 49, dari Lion Lakes, Minnesota, ibu kepada tiga lelaki dan seorang jururawat berdaftar, telah disewa beberapa bulan kemudian untuk memecah tugas. Selama hampir lima tahun, seseorang telah menghalau meja pada hari Isnin dan Selasa, yang lain pada hari Rabu dan Khamis, dan dua hari Jumaat berputar. Bagi kedua-dua wanita, pekerjaan, yang membayar kadar setiap jam, mewakili pendapatan keluarga tambahan. Kedua-dua cuti saham bercuti dan membayar bercuti, dan mereka boleh mengambil hari-hari bercuti tanpa had, selagi yang lain bersedia untuk bekerja pada hari-hari itu. Tidak ada faedah insurans, walaupun bandar itu mencocokkan sumbangan kepada akaun persaraan bagi setiap mereka. Apabila Marcia tidak di Dewan Bandaraya, dia masih bekerja dalam beberapa jam kerja kejururawatan setiap minggu. Dan Karen telah mencipta sebuah syarikat perundingan pemasaran, Reciprocate LLC, yang mengkhususkan diri dalam media sosial untuk perniagaan kecil.

“Fleksibiliti kerja ini telah menjadi bahagian terbaik,” kata Karen. “Minggu ini ibu bapa saya berada di bandar, jadi Marcia melakukan sepanjang minggu, apabila dia pergi, saya akan menutupinya. Fakta bahawa kita boleh ditukar menjadi lebih mudah.”

Setiap wanita membawa kemahiran yang berbeza ke meja. Ketika Karen menikmati menulis siaran akhbar, bekerja di laman web dan acara perencanaan kota itu, Marcia adalah penganjur terkemuka yang telah membuat sistem pengajuan baru. Ia membantu kedua-dua wanita mencipta sistem terperinci. Sebagai contoh, terdapat buku nota hijau di mana setiap jot bawah apa yang dia kerjakan supaya pasangannya boleh mengikut hari berikutnya. Terdapat peti masuk di mana projek-projek yang sedang berjalan ditinggalkan, dan mereka telah bersetuju bahawa setiap hari berakhir dengan meja bersih. Mereka juga bertemu untuk makan tengah hari sekali-sekala untuk menyentuh asas, mengatasi apa-apa masalah dan menetapkan prosedur baru. “Anda harus mempunyai keyakinan penuh dalam bahagian anda,” kata Karen. “Sama ada dia menghantar surat atau saya melakukannya, ia mencerminkan kedua-dua kita.”

Mengingat kembali lima tahun yang lalu, Karen menganggap bahawa pekerjaan itu telah menjadi satu operasi lancar. “Walaupun kita masing-masing mempunyai projek dan bidang kepakaran kita sendiri, kepada orang ramai, kita adalah satu orang yang mendapat kerja yang dilakukan. Ia berfungsi untuk semua orang.”

Awak boleh lakukannya!

Siapa Untuk: Biasanya, perkongsian kerja berfungsi dengan baik untuk jurujual, profesional sumber manusia, jururawat, profesional perhubungan awam, pegawai bandaraya dan pereka grafik. Pekerjaan ini mempunyai bahagian buruh yang jelas.

Bagaimana untuk bertanya: Sama seperti telekomunikasi, cadangan bertulis perniagaan yang menerangkan dengan tepat bagaimana dua orang akan mendapat pekerjaan yang dilakukan adalah lebih cenderung untuk berjaya daripada permintaan lisan. Di dalamnya, menekankan beberapa perkara berikut: Syarikat mendapat dua set kemahiran yang digunakan untuk satu pekerjaan dengan satu gaji; terdapat kurang ketiadaan dan pengekalan pekerjaan yang lebih tinggi di kalangan pengedar pekerjaan; orang yang bekerja mengurangkan masa mempunyai tenaga dan fokus dan lebih produktif. Walaupun Karen berjaya tanpa rakan sekutu pekerjaan, paling kerap ia berfungsi lebih baik jika anda mendekati penyelia anda dengan rakan kongsi yang dicadangkan.

Apa Susunannya? Setuju dengan pasangan anda mengenai sama ada anda akan berpecah minggu atau minggu alternatif. Bersedia untuk menanggung satu sama lain, dan mempunyai rancangan untuk konflik masa (kedua-dua anda mahu dari minggu Krismas).

Untuk maklumat lanjut: Lawati JobShareConnection.com.


/>

Dia Mencipta Perniagaan Sendiri: Nicole Silton Klemens, 53

gambar

Apabila Nicole dan suaminya bercerai enam tahun lalu, dia takut. Bagaimanakah dia akan berada di sana untuk anak-anaknya, kemudian 13 dan 9, tanpa gaji isi rumah kedua? “Saya melihat ahli terapi, cuba mengasingkan hidup saya,” kata Nicole, yang tinggal di Rye, New York, dan memiliki ijazah dalam bidang psikologi. “Saya perlu menegakkan semula diri saya sebagai seorang yang bebas tetapi menjaga anak-anak saya sebagai tumpuan utama saya. Dia berkata, ‘Anda benar-benar teratur, dan saya mempunyai beberapa wanita dalam amalan saya yang memerlukan seseorang seperti anda.'” Jadi Nicole dibenarkan terapisnya untuk “membesarkannya” dengan beberapa pelanggan, dan karier barunya dilahirkan.

Tidak lama selepas itu beliau mengasaskan Let’s Get Organized, sebuah perniagaan yang menganjurkan isi rumah orang tua: membantu mereka membayar bil mereka, menjaga kertas insurans mereka lurus, membuat temujanji perubatan untuk mereka dan mengendalikan apa sahaja yang mungkin datang. Walaupun tiada latihan khusus diperlukan, dia berkata, “anda perlu dipelajari secara meluas, kerana saya melihat semua jenis maklumat, dari penyata bank kepada surat-menyurat dengan peguam kepada sijil stok. Saya harus memahami apa yang saya baca jadi saya boleh menerangkan kepada pelanggan saya. Saya tidak membuat keputusan tentang portfolio saham, tetapi jika pelanggan keliru dengan kandungan surat, saya mungkin perlu memanggil broker sahamnya dan tahu apa yang saya bicarakan. ” Dia juga menghantar e-mel kepada anak-anak pelanggannya yang tinggal di bandar-bandar yang jauh. “Untuk melakukan pekerjaan ini, anda perlu mempunyai integriti kerana anda berurusan dengan butiran akrab kehidupan seseorang seperti kanak-kanak dewasa tanpa bagasi yang berkaitan dengan orang ramai! Banyak kerja saya berlaku selama satu cawan daripada teh. ”

Kaedah-kaedah perniagaan: Setiap lawatan mempunyai sekurang-kurangnya empat jam, dia akan menganjurkan tetapi tidak akan membersihkan, dan dia hanya membuat satu pelanggan setiap hari sejak anak lelakinya masih di sekolah dan dia boleh bergantung pada sokongan anak untuk meningkatkan pendapatannya. (Apabila dia graduan, dia berkata, dia akan meningkatkan peluang untuk mendapatkan lebih banyak wang dan sedang mempertimbangkan untuk memperolehi sijil sebagai pengurus penjagaan geriatrik, yang akan menguatkan kepercayaannya.) Juga, dia tidak bercampur dengan keredaan. “Saya sangat baik kepada pelanggan saya, dan saya suka mereka, tetapi mereka bukan kawan saya,” katanya. “Kadang-kadang sukar untuk tidak menjemput mereka ke rumah saya apabila saya tahu bahawa mereka bersendirian semasa bercuti, tetapi saya perlu menetapkan beberapa sempadan.” Dia juga biasanya mengelak daripada memeriksa pelanggan di antara pelantikan berjadual, dan panggilan skrin supaya dia boleh mengembalikannya apabila ia mudah untuknya.

Kerugian yang lain: Kerja boleh mengasingkan. “Saya tidak selalu berinteraksi dengan kumpulan rakan sebaya saya,” kata Nicole. Dan jika dia sakit dan tidak dapat bekerja, dia tidak dibayar. Dia juga diinsuranskan sendiri untuk liputan perubatan, cadangan yang mahal. Namun, positif lebih banyak berbanding negatif, kata Nicole. Perniagaannya telah berkembang melalui mulut ke mulut, dan dia masih mempunyai dua pelanggan asalnya. “Saya telah membangunkan penghargaan sebenar betapa sukarnya untuk menjadi tua, dan saya sangat gembira dapat membantu.”

Awak boleh lakukannya!

Siapa Untuk: Pekerja yang berorientasikan perkhidmatan: pelatih kecergasan, artis solek, chef peribadi, dan lain-lain.

Bagaimana hendak melakukannya: Pilih perniagaan yang mempamerkan kemahiran anda dan mengisi jurang di pasaran. Anda memerlukan pelan perniagaan yang menggariskan matlamat anda, bagaimana anda akan menghasilkan wang dan kos pelaburan yang terlibat. Kos permulaan boleh kurang dari $ 1,000 untuk perkara seperti pengiklanan, kad perniagaan dan bahan, kata Nancy Collamer, pengasas MyLifestyleCareer.com, sebuah blog tentang mencipta semula kerjaya anda. “Untuk menarik pelanggan, serahkan perkhidmatan anda kepada seseorang sebagai pertukaran rujukan, atau mengatur lokakarya di perpustakaan atau gereja anda,” katanya. Juga, buat laman web, halaman Facebook dan Twitter untuk mempromosikan perniagaan anda.

Apa Susunannya? Dalam perniagaan “oleh pelantikan”, anda memutuskan masa untuk bekerja. Memerlukan bilangan jam minimum untuk pelanggan, biasanya sekurang-kurangnya dua jam untuk perundingan awal. Untuk mengetahui kadar setiap jam, penyelidikan persaingan anda dan cari perbelanjaan anda.

Untuk maklumat lanjut: Pergi ke laman web Pentadbiran Perniagaan Kecil (sba.gov/SmallBusiness Planner / Index.html).

Bagaimana seimbangnya anda? Ambil kuiz kami di WomansDay.com/Balance untuk mengetahui.

Loading...